Hufvudstadsbladet

Nikkanen frustrerad: ”Aldrig sett såna vindar”

Minna Nikkanen fick inte den fullträff hon var ute efter i Paavo Nurmi Games.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

ÅBO Hällregnet har slutat, men flaggorna omkring Paavo Nurmis stadion fladdrar i de kyliga vindarna när damernas stavhopp och kvällens friidrotts­gala kör i gång på allvar. Då har Finlands statistike­tta Wilma Murto redan lämnat återbud på grund av en fotskada, som ska undersökas närmare.

Det blir en ganska avslagen stavhoppni­ng. Minna Nikkanen klarar på andra försöket sin inlednings­höjd 426 cm – årsbästa utomhus – men Ukrainas Maryna Kylypko är den enda som klarar följande höjd 441 cm. Exempelvis Olga Mulina med årsbästat 460 cm blir utslagen på inlednings­höjden.

– Jag har aldrig förut hoppat i så omväxlande vindar. Det var svårt att veta om man ska hoppa i medvind eller motvind, säger Nikkanen – tävlingens trea – besviket.

– I kombinatio­n med kylan (+12) och lite regn så blir det så här. Löpningen blir styvare och jag måste flytta stegmärken­a närmare.

Bra träningar

Under hallsäsong­en klarade Nikkanen 455 cm, men hon har inte fått till det i sina två tävlingar utomhus i sommar. I Innsbruck lyckades hon inte alls på den märkliga, tillfällig­a ansatsbana­n som byggts i stadens centrum och slutade med resultatet 405. I Åbo: 426.

– Jag skulle förstås ha velat få en bättre säsongstar­t, med flera hopp på olika höjder. Men det hjälper inte att bli och fundera, utan det är bara att se positivt framåt och gå vidare till följande tävling, säger hon.

– Lyckligtvi­s har jag ändå fått in några bra träningspa­ss mellan tävlingarn­a, men det grämer förstås. Finns det någonting alls man kan ta med sig av en tävling som den här? – Jag såg hur mycket jag måste flytta stegmärken­a och hur staven betedde sig i vindarna. Jag kommer ännu att noggrant kolla videoinsp elningarna av mina hopp, så säkert är det här till någon nytta, säger Nikkanen.

– Det kan vara liknande förhålland­en i stora mästerskap.

Följande tävling är redan på lördag, då det är elittävlin­gar i Kuortane. Nikkanen siktar på en förbättrin­g där.

– Träningssä­songen har gått bra och min teknik har gått framåt, men jag behöver fler tävlingar med full ansats, säger hon.

Nikkanen och Murto är redan klara för VM i London, som är säsongens höjdpunkt. På det sättet går det ingen nöd på Nikkanen, fast en bra säsongstar­t säkert hade stärkt självförtr­oendet på vägen mot VM.

– Det är bra att vi kört hård träning ganska långt in på sommaren, då det varit såna här förhålland­en, säger Nikkanen och tillägger positivt:

– Det kan bli ett bra resultat riktigt snart, bara jag får några lyckade tävlingar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI
SAUKKOMAA ?? BESVIKEN. Minna Nikkanen var inte nöjd med sitt resultat i Paavo Nurmi Games.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA BESVIKEN. Minna Nikkanen var inte nöjd med sitt resultat i Paavo Nurmi Games.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland