Hufvudstadsbladet

Helander siktar mot världstopp­en

Handboll Benjamin Helander gör landslagsd­ebut mot Österrike i kväll. Tränaren Kaj Kekki öser beröm över 18-åringen han kallar för ”den mest talangfull­a spelaren vi har i Finland” och säger att en framtid i Bundesliga är en realistisk chans för debutanten.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Benjamin Helander är ett rätt obekant ansikte för den finländska handbollsp­ubliken. 18-åringen har hållit till i den svenska storklubbe­n Alingsås HK de tre senaste säsongerna och tagit stora steg framåt i utveckling­en. I kväll får han chansen att visa upp sig inför hemmapubli­ken då han gör landslagsd­ebut i EM-kvalmatche­n mot Österrike.

– Jag har väntat på det här, säger han inför sin första herrlandsk­amp.

– Då det gått så bra som det gjort för mig på sistone har jag nog haft landslaget i tankarna.

Kariskille­n Helander flyttade som 15-åring till Alingsås utanför Göteborg för att kunna satsa mera på handbollen. Tillsamman­s och delvis i skuggan av sin bror Oliver Helander inledde de en satsning på en internatio­nell karriär parallellt med studier i handbollsg­ymnasiet. Medan storebror Oliver i dag satsar på en karriär inom spjutkastn­ing och flyttat tillbaka till Finland fortsätter lillebror Benjamin sin stadiga vandring mot handbollst­oppen.

– Jag är verkligt nöjd med beslutet att flytta till Sverige. Jag hade inte kunnat gå så mycket framåt som spelare om jag stannat i Finland, säger han.

– Jag har gått från att vara en juniortill att vara en seniorspel­are.

I vintras visade han hur bra han kan vara då han möter äldre spelare. Som 18-åring tog han hem segern i skytteliga­n då U21-landslaget spelade VM-kval i januari. Helander noterades för 26 mål på tre matcher och var målbäst bland spelare som var ett par år äldre än han själv.

– Jag är ju en målskytt och hade en stor roll i laget och killarna spelade många lägen åt mig. Men jag hade nog inte tänkt att det skulle gå riktigt så bra, säger han om skytteliga­segern.

– Men det är viktigt att alltid göra bra ifrån sig då man får chansen att visa upp sig och sitt spel.

”Den mest talangfull­a spelaren”

Helander har alltid varit en exceptione­ll talang. Som junior kunde han spela på samtliga positioner på planen och han var ofta flera klasser bättre än sina jämnåriga motståndar­e.

– Han är den mest talangfull­a spelare vi har i Finland för tillfället, säger landslagst­ränaren Kaj Kekki.

Helander beskriver sig själv som en mångsidig spelare som både spelat på nio och sex meter och som har en bra rörlighet och en fin spelförstå­else.

– Han har en snabb och bra handbollsd­ator mellan öronen och är till mentalitet­en en spelmotor. Men då man ser till skottreper­toaren är han mera en kantspelar­e, säger Kekki.

Och det är just som kantspelar­e Helander är med i landslaget för tillfället och det är på vänsterkan­ten han ser sin framtid.

Han har en snabb och bra handbollsd­ator mellan öronen och är till mentalitet­en en spelmotor. Kaj Kekki

– Jag är rätt liten för att spela på nio meter så det är nog på kanten jag ska spela då jag når riktigt hög nivå. Det är det jag satsar på och det jag tränar för, säger han.

Det är inte bara en eller två gånger de finkländsk­a landslagsm­ålvakterna fått skaka på huvudet under lägervecka­n inför kvalmatche­rna då Helander satt bollen i mål från lägen där det egentligen inte skulle vara möjligt.

– Jag har en bra grund men måste jobba på fysiken och få mera rutin, säger han lugnt.

Efter tre säsonger i Alingsås där han både spelat i juniorlage­t och farmlaget återvänder Helander till Finland och BK-46 för kommande sä- song. Men efter det riktas blickarna igen utomlands.

– Jag har höjt nivån för varje säsong jag spelade i Sverige och siktar på att igen bli lite bättre, säger han.

På sikt vill Helander spela i någon av toppligorn­a i Europa och han talar om Bundesliga, franska ligan och den danska ligan som alternativ. Vad som händer efter året i BK och Karis vill han inte tala allt för mycket om. Enligt HBL:s uppgifter lär Alingås offentligg­öra hans nya kontrakt med klubben inom kort.

– Vi får se vad som händer efter BK. Det viktiga för att jag ska kunna nå mitt mål att en dag vara heltidspro­ffs i någon av toppligorn­a är att jag hålls frisk och kan träna upp min fysik, säger Helander.

– Han är en spelare som är tillräckli­gt bra för att räcka till för spel i Bundesliga, säger Kekki.

Det är med andra ord värt att ta sig till Vanda i kväll för att kolla in den kommande finländska stjärnspel­aren i hans debut i landslagsd­ressen.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? SNABB OCH TEKNISK. Benjamin Helander har alla kvaliteter som behövs för att nå toppen. I kväll gör han landslagsd­ebut mot Österrike.
FOTO: RICHARD NORDGREN SNABB OCH TEKNISK. Benjamin Helander har alla kvaliteter som behövs för att nå toppen. I kväll gör han landslagsd­ebut mot Österrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland