Hufvudstadsbladet

Verkliga samvetskva­let

- MAGNUS EHRNROOTH Frankrike

ALKOHOLLAG­EN Jag är mycket nöjd över att förslaget till den nya alkohollag­en inte enhetligt accepteras av de tre regeringsp­artierna. Det är förhoppnin­gsvis början till en ordentlig revolution.

Det löjliga förslaget till den nya lagen, som bland annat skulle tillåta en högre alkoholpro­cent, hela 0,8 procentenh­eter (!), är för mycket för kända riksdagsle­damöter som Mauri Pekkarinen och Pekka Puska men också för Mats Nylund (SFP). Då förstår man att Finland ännu är långt ifrån Europeiska unionen. Hundra år av alkoholdik­tatur och hjärntvätt har satt sina spår.

Mest komiskt är ändå att ett nytt alkohollag­sförslag är beroende av vem som väljs till ordförande för Sannfinlän­darna.

Susanna Ginman skrev i sin ledare (HBL 29 maj) att tillgång och pris bevisligen påverkar konsumtion. Men det hon skriver är just tvärtom. Ju dyrare alkoholen blir, desto mera dricks det. Alkoholpri­serna i Mellan- och Sydeuropa och den lätta tillgängli­gheten där, bevisar att ”billig” alkohol inte leder till högre konsumtion. Jag har aldrig sett barn peta på eller köpa vin, öl eller alkohol i butiker i Italien, Frankrike, Spanien eller Tyskland. Efter 85 år av Alko – och före det 13 år av förbudslag – måste Finland inse

Alkoholpri­serna i Mellan- och Sydeuropa och den lätta tillgängli­gheten där, bevisar att ”billig” alkohol inte leder till högre konsumtion.

att alkoholpol­itiken inte längre är ett nationellt ärende. EUkommissi­onen borde omedelbart förbjuda monopol som Alko och Systembola­get och likaså vansinniga alkoholac- ciser och förpacknin­gsskatter, som endast är en undangömd alkoholska­tt.

Finländska tullen har dessutom skickat oförskämda räkningar till alla tänkbara vin-, öl- och alkoholför­säljare på internet för att skrämma dem och få dem att avstå från att skicka varor till privatkund­er i Finland. Finland fattas nu i listan över länder dit varor kan skickas.

Finländska staten har bestämt att landet inte skall vara en del av den gemensamma marknaden. Annars också ligger Finland geografisk­t dåligt till och transporte­r från EU är mycket dyra. Staten och tullen utnyttjar det här till fullo!

Men det finns en tröst: alla riksdagsle­damöter som påstår sig ha samvetskva­l över att godkänna en lag som tilllåter starkare öl och alkoholbla­ndningar i butiken, förstår inte att den finländska alkoholism­en och drickbetee­ndet beror just på politikens strikta alkoholreg­lering och att en annan samvetsbet­änklighet verkligen är på sin plats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland