Hufvudstadsbladet

Ett mellanår som visar vägen

- HENRIK GRöNROOS Rektor, Västra Nylands folkhögsko­la HENRIK VON PFALER Rektor, Borgå folkakadem­i

Statens uttrycklig­a strävan angående utbildning efter grundskola­n är att ungdomarna skall inleda sina studier tidigt, och genomföra dem fort.

Staten vill, med minsta möjliga insats, få avkastning på placerade utbildning­smedel, så fort som möjligt. Därför har reglerna för antagning till högskolorn­a ändrats så att det är svårare att komma in på en ny utbildning på tredje stadiet, om du redan tidigare har tagit emot en studieplat­s på yrkeshögsk­ola eller högskola.

Därför väljer uppskattni­ngsvis upp till en tredjedel av årets studenter att inte söka någonstans alls. Det här för att det inte ska bli svårare för dem att komma in på ett utbildning­sprogram de verkligen vill studera vid. Tanken är mycket lätt att omfatta.

Men det inte alltid så lätt att veta vilken bransch som verkligen intressera­r. Av sig

självt brukar det inte klarna och då är det bra att ha lite tid att känna efter.

En folkhögsko­la erbjuder utmärkta ramar för, att på heltid bekanta sig med en viss bransch. På folkhögsko­lorna i Nyland erbjuds över ett dussin helårslinj­er och kortare kurser där man under sakkunnig handlednin­g får fördjupa sig i just det ämne man själv har valt.

Erfarenhet visar att ett år på folkhögsko­la ofta har haft direkt avgörande betydelse för framtiden.

På folkhögsko­lan kan man dessutom bo på internat – ett bra första steg ut mot att bo i ett eget hem. Ett år på en folkhögsko­la försvårar inte heller inträde till en högskola. Man räknas fortfarand­e som ”ny studerande” då man söker in för vidare studier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland