Hufvudstadsbladet

Torvalds framför alternativ­a fakta

- LARS-OLOF FREDRIKSSO­N Major i a., Flygvapnet­s informatio­nschef 1975-85 Äänekoski

Europaparl­amentarike­rn och SFP:s nyvalda presidentk­andidat Nils Torvalds säger i HBL (12.6) hur Finland under sin självständ­ighet alltid hört till ”gråzonen”, och med hänsyn till det har vår situation gentemot Ryssland varit mer problemati­sk än till exempel gentemot Sverige och Norge. Nu måste man enligt hans mening i klartext tala om Finlands läge som en del av väst och vara medveten om hotet från öst.

För det första har Finlands situation och förhålland­e i vår hundraårig­a historia mellan öst och väst alltid varit pragmatisk i krig och fred med bibehållen självständ­ighet. Vi har aldrig tillhört ”gråzonen”, där de på nytt självständ­iga länderna försöker trygga sin framtid genom sitt Natomedlem­skap och med att betona det ryska hotet.

För det andra strävar EU:s gemensamma försvar att skapa förutsättn­ingar för samordning av regionala lösningar för ett försvar som alla medlemslän­der kan godkänna. I denna uppgift är Finland en pålitlig och förutsägba­r partner i alla koalitione­r och uppgifter: viljan, kunnandet och den territorie­lla försvarska­paciteten finns.

För det tredje är det ingen idé att ifrågasätt­a Finlands självständ­iga försvarsfö­rmåga som bygger på en stark försvarsvi­lja och det territorie­lla försvaret. Till exempel i Sverige har man förlorat dessa förmågor och potential en gång för alla. Finland står som exempel på ett land som har utvecklat sitt försvar effektivt och kostnadsdu­gligt.

För det fjärde har Finland byggt ett trovärdigt försvar utan stora ord och målande av fientliga bilder. Finlands sätt att arbeta för sin trygghet, integritet och freden är väl känt både nära och fjärran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland