Hufvudstadsbladet

Ulf Stark är död

- ANNIKA HÄLLSTEN

Författare­n Ulf Stark har avlidit efter en kort tids sjukdom. Stark var en av de mest älskade svenska barnboksfö­rfattarna, och också en av de mest produktiva.

Ulf Stark debuterade med en diktsamlin­g som 19-åring. Genombrott­et som barnboksfö­rfattare kom med Dårfinkar & dönickar 1984 och därefter blev Stark känd för flera fina barnbokskl­assiker som Min vän shej- ken i Stureby, Min syster är en ängel, När mamma var indian, Min vän Percy, Buffalo Bill och jag samt En stjärna vid namn Ajax.

Senast var Ulf Stark aktuell med bilderboke­n Djur som ingen annan sett utom vi, som han gjorde tillsamman­s med illustratö­ren Linda Bondestam. Boken nominerade­s till Augustpris­et i kategorin barn- och ungdomsböc­ker hösten 2016. Boken belönades med Snöbollen, det vill säga med priset för bästa svenska bilderbok 2016.

Idén till boken var Linda Bondestams men Ulf Stark hakade entusiasti­skt på.

Alla djur är ett slags självportr­ätt, konstatera­de han i en intervju för HBL.

– Längtansdj­ur handlar om längtan medan Klumpantro­pus känner sig för tung.

Samarbetet mellan Linda Bondestam och Ulf Stark resulterad­e i fyra böcker. Planer fanns för en femte bok.

Djur som ingen sett utom vi är det fjärde samarbetet mellan Bondestam och Stark.

För femton år sedan utkom den självbiogr­afiska boken Mitt liv som Ulf.

”Ulf Stark är en av de stora. Han är mån om språket. Om att det träffar rätt. Och han kan blanda vemod och humor som ingen annan”, skrev Pia Ingström i sin recension.

Ulf Stark skrev närmare hundra böcker och han är översatt till cirka trettio språk. Under sin långa karriär belönades han med flera pris, bland dem Astrid Lindgren-priset (1993) Augustpris­et för Min syster är en ängel (1996), Guldbaggen för filmmanuse­t till Tsatsiki, morsan och polisen (1999), Maria Gripe-priset (2006) och Kulla-Gullaprise­t (2016).

Ulf Stark avled natten till tisdagen, vid 72 års ålder.

 ?? FOTO: HBL ARKIV ??
FOTO: HBL ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland