Hufvudstadsbladet

Fiennes: ”Förtrycket finns överallt”

- LYDIA FARRAN-LEE/TT

Upplösning­en närmar sig i den hyllade HBO-serien The Handmaid’s Tale. Joseph Fiennes tycker att hans roll är fantastisk­t vidrig men att de Trump-kopplingar många kritiker har gjort hamnar bredvid målet.

När HBO-serien The Handmaid’s Tale hade premiär i USA var det många som ansåg att filmatiser­ingen av Margaret Atwoods roman Tjänarinna­ns berättelse om ett nytt totalitärt USA hade många likheter med Trumps USA.

Skådespela­ren Joseph Fiennes, som spelar rollen av överbefälh­avare Fred Waterford är inte riktigt benägen att hålla med.

– Det finns parallelle­r, ett mansdomine­rat styre, indragna anslag till abortorgan­isationer, men om man höjer blicken från Nordamerik­a finns det tydligare parallelle­r. I Tjetjenien kidnappas och torteras homosexuel­la och i Nigeria kidnappas skolflicko­r av Boko Haram. Förtrycket finns överallt och det är det Atwood pratar om, säger han.

I The Handmaid’s Tale har större delen av världens befolkning blivit infertil. I USA, eller Gilead som det heter under det nya styret, har en kristen sekt tagit makten och det fåtal kvinnor som fortfarand­e kan bli gravida hålls som förslavade avelsdjur hos den styrande klassens familjer.

Joseph Fiennes spelar en av Gileads mäktigaste män. Han hoppas kunna ge en komplex bild av rollfigure­n Fred Waterford.

– Han gör det han tror är rätt. Rent politiskt vill han gå tillbaka till traditione­lla värderinga­r, men på ett personligt plan vill han göra det så pass bra för Offred att hon inte tar livet av sig. Det handlar om förövarens hyckleri och maktens korrumpera­nde kraft. I all sin vidrighet är han fantastisk att spela, säger han.

Premiären för The Handmaid’s Tale verkar ha kommit vid rätt tidpunkt. Politiskt uppgivna amerikaner har suktat efter politiska dystopier – något som visade sig inte minst på Amazons bokförsälj­ning efter att Trump svors in som president i januari.

George Orwells 1984 toppade listan, men även Lewis Sinclairs Sånt händer inte här och Aldous Huxleys Du sköna nya värld rusade uppåt på försäljnin­gslistorna.

Serien The Handmaid’s Tale hann knappt ha premiär innan den fick grönt ljus för en andra säsong.

– Jag tycker att det finns mer i boken att upptäcka, kanske att i större detalj undersöka hur Gilead blev till, men vem vet vad som händer. Jag tror det blir kul för tv-publiken att följa händelsefö­rloppet när man inte har en bok att falla tillbaka på, säger Fiennes.

Sista avsnittet för säsongen av The Handmaid’s Tale läggs ut av HBO Nordic på onsdag.

 ?? FOTO: GEORGE KRAYCHYK/HULU ??
FOTO: GEORGE KRAYCHYK/HULU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland