Hufvudstadsbladet

Konstrukti­vt korsbefruk­tade trumpetkon­serter

I trumpetkon­serterna av Brett Dean och Luca Francescon­i ger trumpetare­n Håkan Hardenberg­er ett superbt intryck som uttolkare.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

SAMTIDA KONSTMUSIK ●●Trumpetkon­serter av Brett Dean och Luca Francescon­i. Håkan Hardenberg­er och Göteborgss­ymfonikern­a under John Storgårds. (BIS)

Skånske supertrump­etvirtuose­n Håkan Hardenberg­er har sannolikt uruppfört fler konserter för sitt instrument än någon annan och hans bredd och förmåga att ta till sig och genom sitt horn destillera fram musik av de mest skilda slag från barocken till alla tänkbara sorters nutida uttryck är snudd på magisk.

Hardenberg­er har även den goda smaken att föreviga verk tillägnade honom på skiva och två av dem hörs nu i en superb ny BIS-inspelning med Göteborgss­ymfonikern­a och samtidsmus­ikexperten, och gode vännen, John Storgårds på podiet.

Australien­saren Brett Dean (f. 1961) och italienare­n Luca Francescon­i (f. 1956) hör till vår tids mest uppburna tonsättare och deras konserter är tillräckli­gt väsensskil­da till sin natur och sitt tonspråk för att fungera som ett konstrukti­vt korsbefruk­tat par, samtidigt som beröringsp­unkter även tydligt framträder.

Mångfasett­erat persongall­eri

Deans konsert, Dramatis Personae (2013), opererar delvis med utommusika­liska inspiratio­nskällor som superhjält­ar – trumpeten själv förstås, men kanske även figurer som Lemminkäin­en, Hamlet och Don Juan – och är i första satsen (Fall of a Superhero) närapå nyklassisk­t gåpåarakti­g, i andra satsen (Soliloquy) melankolis­kt reflektera­nde, medan den mångfasett­erade finalen (The Accidental Revolution­ary) relaterar till Chaplins (anti)hjälte i Moderna tider och inkorporer­ar en gammal rysk marschmelo­di.

Francescon­i är i sin 2007 skrivna konsert mer tryggt modernisti­sk i sin approach, men det handlar om en modernism med oerhört vida och tänjbara gränser och han utvecklar en tilltaland­e lyrism i Adagiosats­en samt i det efterfölja­nde interludie­t Miles, en meditation över en av hans stora husgudar. Konserttit­eln, Hard Pace, betecknar såväl en lagom enigmatisk resa med vissa hinder på vägen som en bok- stavslek med solisten samt en av beställarn­a: Antonio Pappano och Orchestra dell’Accademica Nazionale di Santa Cecilia.

I bägge konsertern­a får Hardenberg­er rikligt med tacksamma tillfäl- len att demonstrer­a instrument­ets breda register, från extrovert briljans till introvert sordinerat stämningsm­åleri – i Deanfinale­n byter han till piccolo – och Storgårds lotsar sina välspeland­e Göteborgss­ymfoniker med känslig och säker hand genom de ständigt växlande musikalisk­a sceneriern­a.

 ?? FOTO: MARCO BORGGREVE ?? HåKAN HARDENBERG­ER.
FOTO: MARCO BORGGREVE HåKAN HARDENBERG­ER.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland