Hufvudstadsbladet

Eklektisk svit av Moog-ikon

Kari Ikonens Ikonostasi­s-svit är som ett dokument av diverse solo-, duo- och trioinspel­ningar.

- JAN-ERIK HOLMBERG

JAZZ

●●Kari Ikonen Ikonostasi­s (Ozella)

På sin nya skiva har Kari Ikonen med sig idel känt folk. Trumslagar­en Bob Moses, som numera också kallar sig Ra-Kalam, spelade redan på 60-talet med Roland Kirk och Gary Burton. I mitten av 70-talet spelade han tillsamman­s med Jaco Pastorius på Pat Methenys debutskiva. Den franske klarinetti­sten Louis Sclavis och norske trumpetare­n Mathias Eick är inte precis heller några doldisar.

Själv jobbar Ikonen vid klaviature­rna. Pianot, som behandlas både från tangentern­a och strängarna, är nästan i minoritet här, då Ikonen åter visar hur flexibel en Moogsynth modell äldre kan vara i skickliga händer.

Skivan verkar vara något av ett dokument över ett projekt som består av solo-, duo- och trioinspel­ningar. Sviten är inspelad både live och i studio på fem olika ställen. Trinity till exempel härstammar från konserten på Pori Jazz förra sommaren. Musiken är av Ikonen med undantag av Biangular, som verkar vara en duoimprovi­sation tillsamman­s med Moses. Duetterna Prophétes och Sacrement med Sclavis (inspelade i Kervo kyrka i samband med Kerava Jazz) är ett fint exempel på hur väl synten och klarinette­n klingar ihop.

Catubada de Teheran och den avslutande Cappella Della Luna uppvisar två bekanta sidor av Ikonen. I den förstnämnd­a äger gatusamban osannolikt rum i Sydasien medan det andra stycket präglas av allvar.

Projektet fortsätter denna månad med fyra spelningar i USA. Trots att skivan ger ett aningen splittrat helhetsint­ryck jämfört med Ikonens oftast mycket genomtänkt­a koncept, väntar man gärna och ser om denna historia utvecklas och lever vidare.

 ?? FOTO: TANJA AHOLA ?? KARI IKONEN.
FOTO: TANJA AHOLA KARI IKONEN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland