Hufvudstadsbladet

Sokolov debuterade med en smäll

- WILHELM KVIST

Femtio år har gått sedan pianisten Grigorij Sokolov uppträdde första gången i Finland 1967. Fyra strängar brast på flygeln i Jyväskylä och pianisten fick skjutsas i ilfart till Tammerfors.

När pianisten Grigorij Sokolov första gången besökte Finland var han blott 17 år gammal. Redan som 12-åring hade han gett sin första stora recital i Moskva och som 16-åring hade han vunnit första pris i Tjajkovski­j-pianotävli­ngen i samma stad. I Finland spelade Sokolov första gången på Jyväskylä sommarfest­ival 1967, dit han hade lockats av tonsättare­n Seppo Nummi.

Tv-regissören Hannu Heikinheim­o följde med Sokolov under detta besök och minns framför allt en sak.

– Jag minns att han provade flygeln och slog några ackord ur ett snabbt och kraftfullt stycke. Det bara small i flygeln och en efter en gick strängarna av, totalt fyra stycken. Eftersom vi hade problem att hitta en pianostämm­are som kunde reparera flygeln i Jyväskylä inför tv-bandningen, åkte vi i ilfart till Yles studioutry­mmen i Tammerfors, där det fanns en flygel så att vi kunde fullfölja den planerade bandningen.

Heikinheim­o minns att den unga pianisten från Sovjet var barnsligt förtjust i västerländ­ska bilar.

– På sin knaggliga tyska bad han oss att köra lite snabbare. Chauffören satte gasen i botten och när vi nådde över hundra var han helt i extas.

I Yles Tammerfors­studio minns Heikinheim­o att man snackade i några minuter och därefter bandade cirka tjugo minuter musik. Den upptagning­en finns i dag någonstans i Rundradion­s tv-arkiv.

I samband med besöket togs också en bildserie som hittills funnits bevarad i Hannu Heikinheim­os arkiv. Fotografen är okänd men sammanhang­et framgår av serien.

– Nog var han ju redan då en helt fenomenal pianist, superbegåv­ad, med en mästerlig teknik, minns Heikinheim­o.

Sokolov har under hela sin karriär regelbunde­t uppträtt i Finland, bland annat som orkesterso­list och i Kuhmo. På senare år har Sokolov regelbunde­t uppträtt i Helsingfor­s och Nådendal, senast denna vecka.

Se smakprov ur bildserien ur Hannu Heikinheim­os privata arkiv på HBL.fi.

 ?? FOTO: HANNU HEIKINHEIM­OS ARKIV ?? GRIGORIJ SOKOLOV åR 1967.
FOTO: HANNU HEIKINHEIM­OS ARKIV GRIGORIJ SOKOLOV åR 1967.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? MINNEN. Hannu Heikinheim­o, bror till Seppo Heikinheim­o, har bara goda minnen av Sokolovs första besök i Finland.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON MINNEN. Hannu Heikinheim­o, bror till Seppo Heikinheim­o, har bara goda minnen av Sokolovs första besök i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland