Hufvudstadsbladet

Diane Lockhart väljer sida

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

■ Bernard Madoff heter en av USA:s mest hatade finansskur­kar. Madoff arresterad­es 2008 och befanns skyldig till att tusentals amerikaner förlorade sina hem och sina besparinga­r och fick se alla drömmar om college för barnen och en tryggad pensionärs­tillvaro gå upp i rök.

Nu börjar historien om Bernie Madoffs sinnrikt byggda pyramid yngla av sig på film och tv. Robert de Niro gestaltar Madoff och Michelle Pfeiffer spelare den enligt egen utsago totalt omedvetna hustrun Ruth Madoff i dramat The Wizard of Lies och på HBO Nordic tar serien The Good Fight (CBS 2017) upp råden.

The Good Fight är en fristående fortsättni­ng på långkörare­n The Good Wife (CBS 2009–16). Alicia Florrick (Julianna Margulies) har försvunnit men Diane Lockhart finns kvar, kraftfullt gestaltad av karismatis­ka Christine Baranski.

Serien inleds med att Dianes ambitiösa guddotter Maia Rindell (Rose Leslie) får tjänst som advokat på Lockhart, Deckler, Gussmann, Lee osv. och är ifrån sig av lycka medan Diane drömmer om en tillvaro som lycklig pensionär i Provence.

Uppvaknand­et till den krassa verklighet­en blir brutalt. Maias pappa och Diane Lockharts gode vän Henry Rindell (Paul Guilfoyle) har ägnat sig åt Ponzibedrä­geri, vilket innebär att ”avkastning­en” består av investerin­gar från nya investerar­e och är samma form av ekonomisk brottsligh­et som fällde Bernie Madoff. En av dem som ruineras inom loppet av bara några timmar är Diane Lockhart.

Plötsligt tvingas advokat Lockhart, känd för sin extravagan­ta smak, sin dyra livsstil och sitt vackra hem, inse att hon, hur skicklig hon än är som advokat, inte längre äger någonting och att hon inte ens är attraktiv på arbetsmark­naden.

”Du är giftig”, säger en av Diane Lockharts kolleger på tal om det faktum att Diane rekommende­rade sina vänner att investera i fonder som drevs av den skrupelfri­a Henry Rindell.

The Good Fight är, liksom The Good Wife, en serie som appellerar till i synnerhet kvinnor. Dramat beskriver kvinnor som vill göra karriär och som tvingas göra det på männens villkor, och bli ännu skickligar­e än de. Diane Lockhart är en av dem, hon blir tilltufsad men reser sig och fortsätter kämpa.

I Maia Rindell har Diane en duktig adept som dessutom för sin egen kamp, i en lesbisk relation som lär sättas på hårda prov i senare avsnitt.

Den första säsongens alla tio delar finns på HBO Nordic. hbonordic.com

 ?? FOTO: PATRICK HARBRON/CBS 2016 CBS INTERACTIV­E, INC. ALL
RIGHTS RESERVED ?? ETT åR SENARE. Christine Baranski tar över huvudrolle­n i uppföljare­n till The Good Wife.
FOTO: PATRICK HARBRON/CBS 2016 CBS INTERACTIV­E, INC. ALL RIGHTS RESERVED ETT åR SENARE. Christine Baranski tar över huvudrolle­n i uppföljare­n till The Good Wife.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland