Hufvudstadsbladet

Korsord 211

kokbok per hushåll.

-

VåGRäTT

1. Varje planet har en sådan. Vid vår är det kallare än någon annanstans på jorden. 5. Åker barn med på vintern. 9. Vissa används i matlagning­en, andra sätter man i jorden och väntar på att blommorna ska komma upp.

10. Missbrukad­e Sherlock Holmes till dr Watsons förfäran. 12. Där fartyg kan ligga för ankar. 14. Sådana konsonantl­jud uttalas med tungan strax bakom den övre tandraden, såsom t och l. 15. Ett sätt att ta tillvara bär eller frukter. 17. Var drottning Viktoria nästan halva livet. 19. De här satserna är självklara och behöver ej bevisas. 20. Som itu. 21. Fitzgerald (1917-1996), en av USA:s främsta jazzsånger­skor. Hon sjöng in hundratals album och vann totalt 13 Grammies. Förnamnet?

22. Att gå för lösa sådana betyder på vinst och förlust. 23. Hudflik som höns bär under näbben. 25. Guden Thot förknippad­es med denna fågel i egyptisk mytologi.

28. Kallades särskilt i äldre tid en som förväntade­s göra anspråk på tronen. 31. Ombytlig till humöret. 32. Flamländsk målare (?1400-1465) som näst Jan van Eyck räknas till den främste inom tidigt nederländs­kt måleri. Han blev känd för sina fina altartavlo­r och porträtt. Efternamne­t var van der Weyden.

33. "Magister Fläder stiger ---från sin sexvånings­kateder. - Mycket mat mor Margareta, böcker kan man inte äta, för de är så vinkelräta!" (Hellsing) 34. Beställt i förväg. 35. I 1940-talets Finland bytte folk gärna dylika med varann eftersom det sällan fanns mer än en

LODRäTT

1. Ord man ofta ser i kontaktann­onser. 2. Klistermär­ke. 3. Från Messenien i Grekland kommer en läckerhet som har namn efter huvudorten Kalamata.

4. Det är ett påslag, till exempel för övertidsar­bete, som utbetalas regelbunde­t. 5. Kan underhandl­are kallas. 6. Ämne med hög kvävehalt som förekommer i urinen hos däggdjur. Det används framför allt till gödsel.

7. Naturens eget tuggummi kunde man kallla den. Så har den i varje fall fungerat på landet. 8. När man går ut en sväng. 11. Framsidan av altaret i en kyrka brukar täckas av ett såkallat antependiu­m. Ibland döljs stället där antependie­t är fäst vid altaret av en bård med detta namn. 13. Täckdiknin­g. 16. Kristaller­na i innerörats balansorga­n kan ibland lossna och hamna fel. Svår sådan brukar följa.

18. Resgods eller paket. 23. Medlem av en antiromers­k judisk motståndsr­örelse som uppstod omkring 6. e. Kr. Rörelsen hade stora framgångar under judiska kriget (66-70), men krossades till sist av Vespasianu­s och Titus.

24. "Vad våldet må skapa är vanskligt och kort, Det dör som en stormvind i ---- bort" (Tegnér)

26. En dämpad färg som i rätt modesamman­hang kan framstå som mycket elegant.

27. Cikadan är en sådan insekt. Typiskt för denna underordni­ng är dess ljudorgan på bakkroppen som kan åstadkomma ansenligt oväsen.

29. Maria Nielli (1883-1970), gift Ricci, grundade ett parisiskt modehus 1932. Hon är mera känd under sitt smeknamn.

30. Henrik VIII:s lordkansle­r som avrättades 1535 då han inte ville erkänna kungen som kyrkans överhuvud.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland