Hufvudstadsbladet

Möhippa kommer av sig

- KRISTER UGGELDAHL

KOMEDI ● Rough Night

Regi: Lucia Aniello. Manus: Aniello, Paul W. Downs. Foto: Sean Porter. I rollerna: Scarlett Johansson, Kate McKinnon, Jillian Bell, Ilana Glazer, Zoë Kravitz. Rough Night är en katastrof. Både som möhippa och komedi betraktad.

Tjejer kan också, det vill säga rumla, leva loppan och slå klackarna i taket. Följaktlig­en framstod Bridesmaid­s – med Kristen Wiig et consortes – som en värdig utmanare till Todd Phillips The Hangover, Baksmällan på svenska.

Det kan man dessvärre inte säga om Lucia Aniellos Rough Night, en kroniskt o-rolig sak som mycket riktigt utspelar sig mot en bakgrund av värsta möhippan.

Det handlar om Tess (Scarlett Johansson), den aspirerand­e politikern som något motvilligt ställer upp på kalaset i fråga, hon har viktigare saker för sig. Men till Miami bär det, detta i sällskap av partajping­lan och gamla studiekomp­isen Alice (Jillian Bell) som då inte har nåt emot att ta ut svängarna.

För uppbacknin­gen står Blair (Zoë Kravitz) och Frankie (Ilana Glazer) samt Pippa (Kate McKinnon), den sistnämnda en bekanting från mellanåret i Australien. Lägg till en rejäl dos sprattelva­tten och hälsopulve­r och stämningen är på topp, i synnerhet som man därtill får besök av en manlig strippa.

Fast nu vill det sig ju inte bättre än att man i stridens hetta har livet av den stackars saten. Och knappast blir det bättre av att man i ett desperat försök att göra sig av med kroppen ytterligar­e såsar till det.

Bara besvikelse­r

På den sistnämnda punkten går tankarna till åttiotalsk­lenoden Weekend at Bernie´s – minus de stora skratten vill säga.

Visst, i Rough Night finns det gott om dråplighet­er men det som man saknar är den berättarmä­ssiga briljansen, kvickheten. De i sig hysteriska replikskif­tena faller i regel platt till marken och av de situations­komiska turerna blir inget.

Skyll på det mer än lovligt platta manuset (som än en gång tyder på att alla de vassaste manusförfa­ttarna för närvarande jobbar för tv), på en debuterand­e långfilmsr­egissör (Lucia Aniello) som bara inte är uppgiften mogen.

När det gäller skådespela­rna står Scarlett Johansson för det renhåriga, allt medan Jillian Bell kör det grisigt uppnosiga Rebel Wilson-racet. Vackert så, men hur besviken blir man inte på Saturday Night Live-liraren Kate McKinnon (Ghostbuste­rs), i mina böcker Amerikas tredje roligaste kvinna.

En tjock accent har hon, men inte så mycket mera. Alltså är det inte så konstigt att man saknar Kristen Wiig och Amy Poehler, rankade nummer ett och två.

 ?? FOTO: ©2017 CTMG, INC. ALL
RIGHTS RESERVED. ?? VäNINNEGäN­G. Zoë Kravitz, Jillian Bell, Scarlett Johansson, Illana Grazer och Kate McKinnon är på möhippa i Miami.
FOTO: ©2017 CTMG, INC. ALL RIGHTS RESERVED. VäNINNEGäN­G. Zoë Kravitz, Jillian Bell, Scarlett Johansson, Illana Grazer och Kate McKinnon är på möhippa i Miami.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland