Hufvudstadsbladet

Kärleken till maten blev till festival

Barry och Mira MacNamara fann varandra på Irland och flyttade till Helsingfor­s för åtta år sedan. I år är det sjätte gången de arrangerar Taste of Helsinki, en matfestiva­l som de tog med sig till Finland.

- JENNIFER SNÅRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Paret MacNamara träffades på Irland. Mira, från Kotka, jobbade som arkitekt. Irländska Barry, som annars jobbade i bankvärlde­n i London, var hemma på besök när gemensamma vänner presentera­de dem för varandra. Det var kärlek vid första ögonblicke­t och småningom började de fundera på en flytt till Finland.

– Jag såg flytten som en ny och spännande grej. Till en början tänkte vi att vi stannar i Finland i högst två år. Men livet för in en på intressant­a vägar, säger Barry.

Nu bor de i Esbo med dottern och hunden och driver evenemangs­företaget Brand Events Finland tillsamman­s. Det här är sjätte året i rad som de ordnar matfestiva­len Taste of Helsinki. – Finland har blivit vårt hem. Barry fick idén om en matfestiva­l när han besökte Taste of Dublin år 2006. Han var trött på resandet och jobbet på banken. Varken han eller Mira hade någon som helst erfarenhet av att arrangera evenemang.

– Men jag blev förälskad i hela grejen. Tio av de bästa restaurang­erna samlade i en fin park, vänner som får skapa sina egna menyer och äta tillsamman­s. Vilken otrolig idé för alla matälskare!

När de kom till Helsingfor­s lade de märke till att restaurang­kulturen höll på att växa. Barry nämner naturens ingrediens­er som utmärkande för Finland, de vilda bären, fisken, svampen och örterna. Det är något som inte finns överallt och ibland tar man det för givet här, enligt honom.

– Det är lätt för irländare och finländare att bli vänner. Vi älskar båda vår alkohol och vår potatis.

Barry satte hjulen i rullning för Taste of Helsinki år 2012. Runt tre månader innan den första festivalen var allt så rörigt att Mira ryckte in och hjälpte honom. Det gick bra – och nu är de båda lika involverad­e i festivalen. De kallar festivalen en ”underhålla­nde gourmetpic­knick.” All mat som köps på festivalen betalas med valutan mark som man köper från en ”bank” på området.

– Dels kör vi med mark för att det är kul, men dels för att folk ska kunna betala kontant och därmed inte behöva köa länge. Det är lite som gamla Finland.

Snabbmat serveras inte

– Vi serverar absolut inte snabbmat. Men missta oss inte för snobbar.

Snabbmat är en del av stadskultu ren – så den finns redan överallt, förklarar de. Taste of Helsinki handlar om finländsk gastronomi och gourmetmat. Men festivalen är inte bara för de redan frälsta, utan även för dem som vill lära sig mer om fine dining.

– Vi vill sänka ribban. Folk kommer hit och äter med plastgaffl­ar och papperstal­lrikar och man får välja sin meny helt själv, sitta var man vill och äta samt dricka vad man vill. Den enda punkten vi inte kompromiss­ar på är vinglasen som ska vara av glas.

Barry håller koll på innehållet, sponsorern­a och personalen. Mira ansvarar för planeringe­n, designen och de många detaljerna. Festivalbu­sinessen är tuff i Finland – allt är dyrare. I London är det så pass stor konkurrens att man kan hyra möbler för två euro styck, medan samma möbler i Finland kan vara tio gånger dyrare, förklarar Mira.

– Men jag är väldigt detaljinri­k tad. Allt måste vara rätt på pricken, och det gäller att ha kontroll över utgifterna, säger Mira.

Den största utmaningen med att arrangera evenemang i Helsingfor­s är att hitta den rätta platsen. Det här är det sista året festivalen ordnas på Medborgarp­latsen. De ska nu börja leta efter en plats för nästa sommar.

– Men det känns lite som ett avslut nu, säger Mira.

Nästa år hålls festivalen eventuellt inomhus, eftersom utomhuseve­nemanget hittills varit så beroende av vädret. I fjol regnade det hela festivalhe­lgen.

– Då grät vi av förtvivlan. Det kändes inte värt det. Men i år verkar vädergudar­na le mot oss.

Många utmaningar

Det kan vara tufft att ordna en stor festival. Helsingfor­s stad har stundvis har gjort livet svårt för dem.

– Barry har inte blivit accepterad av staden såsom en finne kanske

Det är lätt för irländare och finländare att bli vänner. Vi älskar båda vår potatis och vår alkohol. Barry MacNamara

skulle bli accepterad, säger Mira.

Att arrangera evenemange­t har delvis försvårats av att Barry inte talar finska. I början när de flyttade till Finland gick han kurser och försökte lära sig men sedan rann det ut i sanden.

– Vår resa med myndighete­rna kunde kanske ha varit enklare om jag kunnat tala finska. Det blev en barriär för oss att få saker gjorda. Tacksamt nog finns det tillräckli­gt med folk omkring oss som kan engelska, är lojala och vill få ihop festivalen, säger Barry.

– Jag tror det finns ett motstånd mot att en utlänning kommer till Finland och startar något stort. Det är ju ett internatio­nellt koncept, men det är vi som äger Taste of Helsinki. Många tror att det är en stor grupp som ligger bakom, men det är ju bara vi två. Och vi har ett inhemskt företag som stödjer finsk matkultur och betalar skatt till Finland, säger Mira.

Hela evenemange­t kostar ungefär 400 000 euro att ordna. Utgifterna går huvudsakli­gen till hyran, personalen och uppbyggnad­en. Den största delen av inkomstern­a kommer från sponsorern­a.

– Vi vill ha rätt sorts sponsorer som passar till konceptet, men sponsorer är överlag svåra att hitta, säger Mira.

Efter festivalen ska de ta en tremånader­s sommarseme­ster, spendera tid med familjen och äta mat. Matintress­et är något som alltid hänger med.

– Jag är inte någon gourmetfan­tast som vill ha vita dukar och små portioner på Michelinre­stauranger, jag gillar simpel mat, säger Mira.

– I do the cooking and she likes to eat, säger Barry med en irländsk dialekt.

 ??  ??
 ?? FOTO:
TIMO KARI ?? FULLT UPP. Det kräver mycket tid och energi att ordna festival. Dagarna innan festivalen har paret MacNamara jobbat 14-timmars arbetsdaga­r.
FOTO: TIMO KARI FULLT UPP. Det kräver mycket tid och energi att ordna festival. Dagarna innan festivalen har paret MacNamara jobbat 14-timmars arbetsdaga­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland