Hufvudstadsbladet

Kärlek eller mutor – nu kommer domen

På onsdag faller domen i rättegånge­n mot Vanda stads före detta stadsdirek­tör Jukka Peltomäki.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Utredninge­n av en av de största härvorna i huvudstads­regionens lokalpolit­ik får i alla fall ett mellanslut på onsdag eftermidda­g då Helsingfor­s tingsrätt offentligg­ör domen i målet mot Jukka Peltomäki. Beroende på utfallet kan rättegånge­n fortsätta i hovrätten.

Åklagaren har krävt att Peltomäki ska dömas till ovillkorli­gt fängelse i minst tre år för grovt tagande av muta. Ifall mutåtalet inte godkänns som sådant yrkar åklagaren att Peltomäki döms för mutförseel­se och brott mot tjänstepli­kten till totalt cirka 150 dagsböter.

Enligt åklagaren ska Peltomäki också dömas till hundra dagsböter för brott mot tjänstepli­kt eller alternativ­t till tre års och 1–2 månaders fängelse för brotten tillsamman­s.

Dessutom, säger åklagaren, ska förmånerna på över 250000 euro som Peltomäki och hans närmaste krets har tagit emot tilldömas staten.

Åtalen gäller frågan om Peltomäki och hans närmaste krets har fått ekonomiska förmåner som kan tolkas som mutor av ägaren till en arkitektby­rå. Peltomäki har enligt åklagaren i mer än fem år flera gånger tagit emot förmåner av arkitektby­rån Forma-Futuras ägare Leila Tuominen. Åklagaren anser att förmånerna åtminstone varit ägnade att påverka Peltomäkis agerande i tjänsten.

”Inte skyldig”

Leila Tuominen åtalades å sin sida för grovt givande av muta. Tuominen har också stått åtalad i en annan muthärva i anslutning till ett byggprojek­t.

Peltomäki har enligt åklagaren haft möjlighet att påverka utgången när han bland annat var föredragan­de tjänsteman i stadsplane­ringsnämnd­en där planläggni­ngen av områdena sker.

Tuominen var enligt åklagaren bland annat konsult och planerare i flera bygg- och planläggni­ngsprojekt och planerade dessutom planändrin­gar för staden.

Enligt försvaret var Peltomäki inte på något sätt jävig och han har inte heller haft verkliga möjlighete­r att påverka så att det skulle ha gynnat Tuominens firma.

– Planläggni­ngen är en lång process som flera personer deltar i, sade Peltomäkis advokat Riitta Leppiniemi.

De båda åtalades försvar förklarar att Tuominen hjälpte Peltomäki eftersom de var vänner och senare älskande. Peltomäki behövde finansiell­t stöd på grund av att han blivit överskulds­att efter att ha gått i borgen.

– Jag är djupt troende, sade Leila Tuominen i tingsrätte­n hösten 2016.

– Helt huvudlöst att vi över huvud taget är här i dag, sade Jukka Peltomäki i tingsrätte­n.

– Peltomäki började få förmåner 1994, tolv år innan han tillträdde tjänsten. Förmånerna skulle ha blivit givna även om Peltomäki inte hade varit i ett tjänsteför­hållande, sade Tuominens advokat Matti Manner.

 ?? MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? - Ex-stadsdirek­tören i Vanda Jukka Peltomäki ser själv inga problem i de arrangeman­g som diskuterat­s i tingsrätte­n och som enligt åtalen äventyrat hans oberoende som tjänsteman.
MARTTI KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA/ - Ex-stadsdirek­tören i Vanda Jukka Peltomäki ser själv inga problem i de arrangeman­g som diskuterat­s i tingsrätte­n och som enligt åtalen äventyrat hans oberoende som tjänsteman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland