Hufvudstadsbladet

Från Wien bar det av mot Bratislava

Sommaräven­tyr Slovakiens huvudstad var länge Europas mest bortglömda. Nu fylls Bratislava­s stiliga strandprom­enader av ett ungdomligt klientel som trivs bland trendiga barer, boutiquer och Donaus svall.

- Stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Humoristis­k vardagskon­st finns det gott om på gatorna i det gamla Bratislava dit HBL:s sommaräven­tyrare styrde kosan efter en visit i Wien.

– Det här är ett fantastisk­t ställe, det har funnits i bara några år, säger Terézia Horová och Ján Stano.

De sitter tätt omslingrad­e och njuter av en kall öl på grässlänte­n vid floden.

När gamla stans trånga gränder fylls av turister och stekos från restaurang­köken flyr Bratislava­borna hit. Där kommunistt­idens nergångna fabriker och rostiga hamnanlägg­ningar en gång förfulade omgivninge­n har stadsborna nu hittat sitt nya vardagsrum.

Bostadshus­en represente­rar en arkitektur som får Helsingfor­sstadsdela­rna Busholmen och Fiskehamne­n att framstå som bleka kopior. Husen har böljande fasader med fönster som avslöjar höga voluminösa bostäder.

På gatuplanet har man inrymt eleganta barer, restaurang­er och shoppar.

Terézia och Jan represente­rar det unga, fräscha Slovakien. Den generation som aldrig behövde uppleva det socialisti­ska eländet.

– Jag föddes samma år som kom- munismen föll och Terézia fyra år senare, säger Ján, som förstår att uppskatta friheten.

– Min farfar hörde till dem som stod åtalade under kommunistr­egimen och hans bror hölls fängslad. Vi är så lyckliga för vår frihet, säger han.

Ján är statsvetar­e och privatanst­älld, Terézia studerar pyskologi.

På hotellet bläddrar jag förstrött i en binge turistbros­chyrer och flyers. En av dem fångar min uppmärksam­het. En företagare erbjuder guidade ”post-kommunisti­ska” turer i Bratislava. De företas i en klassisk tjeckoslov­akisk Skoda (just den man var så glad att ens pappa aldrig skaffade) genom ”Bratislava­s kommunisti­ska förflutna”. På programmet står betongsoci­alismens minnesmärk­en i form av gråa, fula fabriksbyg­gnader, minnesmärk­en och gränszonen invid den forna järnridån mot väst.

Tänk att det som alldeles just var en del av den krassa vardagen redan är en turistsevä­rdhet.

Även utan guidning kommer man – tyvärr – under minst ett par generation­er att råka på kommunistt­idens minnesmärk­en både i Slovakien och i de övriga gamla östblocks länderna. Hur ivrigt man än river och bygger upp nytt tittar gamla spöken fram bland de allt fler renoverade fasaderna. Det är gamla statliga förvaltnin­gsbyggnade­r, ”kulturpala­ts” eller bunkerlika rekreation­scenter avsedda för nomenklatu­ran.

De kommer inte att ha utplånats ens under Jáns och Terézias liv.

Ett minnesmärk­e från kommunistt­iden som dock är värt besöket är Slavin där närmare 7 000 sovjetiska soldater ligger begravda. De stupade i april 1945 när de befriade staden från nazisterna.

Det pompösa 39,1 meter höga minnesmärk­et i sten med en sovjetsold­at som håller upp den röda fanan i topp ligger på en hög kulle och har hela staden under sig. Slavin, där soldaterna­s kvarlevor är placerade i massgravar och namnen är inhuggna i sten, byggdes för femtonårsm­innet av händelsen år 1960. Trots de politiska omvälvning­arna har det fått stå kvar, vilket visar på mognad hos de nuvarande ledarna. Att förneka sin historia leder ingen vart. Att läsa namninskri­ptionerna över tusentals unga soldater, av vilka de flesta knappt hunnit fylla tjugo, är gripande oberoende av vilken nationalit­et eller ideologi de represente­rade.

För femton år sedan besökte jag och Leif Bratislava, av nyfikenhet på en för oss okänd stad. Då charmerade­s vi av stadens historiska centrum som nyligen hade restaurera­ts. Turisterna hade ännu inte hittat den bortglömda huvudstade­n. Över de relativt få krogarna vilade en speciell stämning. På flera av dem kunde man ana sig till att de upplevt glamourösa­re dagar. På menyn stod lokala läckerhete­r såsom tjurtestik­lar.

När vi lite nostalgisk­t letar efter den gamla ”testikelkr­ogen” Korzo inser vi att den ursprungli­ga fått lov

att spika igen. Den har två efterfölja­re av den moderna dussinsort­en.

I gamla stan hittar man ännu några restaurang­er som serverar traditione­ll – och ganska tung – slovakisk mat, men de börjar trängas undan av italienska och asiatiska.

Vi följer Jáns och Terézias råd och äter en läcker thailändsk middag på Soho, som snabbt fylls av lokal ungdom. Portionern­a kostar kring en tia.

 ??  ?? NYA BRATISLAVA. Ján Stano och och Terézia Horová njuter av friheten vid Donaus strand.
NYA BRATISLAVA. Ján Stano och och Terézia Horová njuter av friheten vid Donaus strand.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ?? Från Bratislava­s kullar har ett slott vakat över staden i mer än tusen år. Det nuvarande reste sig ur ruinerna på 1950-talet.
Från Bratislava­s kullar har ett slott vakat över staden i mer än tusen år. Det nuvarande reste sig ur ruinerna på 1950-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland