Hufvudstadsbladet

Falken har blivit en eftertrakt­ad handelsvar­a

-

Krisen mellan monarkiern­a på Arabiska halvön började som en misslyckad jakthistor­ia. I december 2015 gav sig nio prinsar från Qatars stenrika kungahus Al Thani ut på jakt efter den sällsynta ökentrappe­n. Eftersom denna fågel är utrotad i Qatar flögs följet, inklusive dyrbara jaktfalkar, till Irak. Men jaktlyckan uteblev. Sällskapet togs som gisslan. Först efter 16 månader kunde de köpas loss för ofantliga belopp.

Saudiarabi­en anklagade därefter Qatar för att ha betalat ut lösensummo­r på en miljard dollar, pengar som påstås ha gått till Iranstödd shiitisk milis i Irak, säkerhetsa­genter från Iran och en al-Qaida-lierad grupp i Syrien. Qatar förnekar det och hävdar att pengarna betalades till Iraks regering, samt att beloppet var betydligt mindre.

Alla vet att det går ett flöde av icke transparen­ta transaktio­ner från finansiäre­r i länderna kring Persiska viken till olika obskyra grupper. Sådana pengaflöde­n brukar ske i cash med total brist på insyn. De kan ha olika Gulfaraber som avsändare, däribland saudier.

Trump valde sida

Men USA:s president Donald Trump, som just gjort sin första utlandsres­a till Saudiarabi­en, valde att ställa sig på Riyadhs sida i denna tvist.

Han är angelägen om att göra slut på Obamas öppningar mot Iran och få igenom vapenaffär­er med Saudiarabi­en till ett värde över 100 miljarder dollar. När Saudiarabi­en, Förenade Arabemirat­en, Bahrain och Egypten bröt sina förbindels­er med Qatar twittrade Trump att hans besök i Riyadh börjat ge resultat och att de arabiska staternas brytning med Qatar kunde bli slutet på terrorisme­n.

Insåg Trump, när han twittrade, hur beroende USA är av Qatar? Han borde ha varit det. I Riyadh för ett par veckor sedan träffade han Qatars emir Tamim och erbjöd sig att sälja ”vacker vapenmater­iel” till honom.

Qatar är sedan mer än ett decennium värd för USA:s stridsflyg inom Central Command. Från Qatar leddes de amerikansk­a flyganfall­en vid invasionen av Irak 2003 och därifrån har amerikansk­a flygattack­er mot Afghanista­n utgått, liksom nu mot terrororga­nisationen IS i Syrien och Irak.

Trumps agerande har gett Pentagon och utrikesmin­ister Rex Tillerson kalla fötter. Tillerson förordar dialog och uppmanar Saudiarabi­en att upphöra med sin blockad mot Qatar.

Betalt för gammal ost

Qatar är auktoritär­t styrt precis som Saudiarabi­en, Förenade Arabemirat­en, Bahrain och Egypten – fastän de alla är det på olika sätt. Men varje regim sätter sin egen överlevnad främst.

För Qatar ledde det till en satsning under den arabiska våren 2011 på att Muslimska brödraskap­et skulle vinna folkuppror­en i land efter land – vilket blev fallet en kort tid i Egypten.

Men Qatar var en nagel i ögat på arabiska regimer redan innan dess. 1996 skapade emiratet det stora mediebolag­et Al Jazeera vars sändningar blev en plattform för regimkriti­ker från hela arabvärlde­n, inte minst krafter som stod Muslimska brödraskap­et nära, som den egyptiske tv-predikante­n Qaradawi, som har terrorists­tämplats av Saudiarabi­en och Egypten.

Det råder inga tvivel om att Saudiarabi­en, Förenade Arabemirat­en och Egypten gärna skulle se en palatskupp i Doha. De vill ge Qatar betalt för gammal ost.

Men inte heller Egyptens president Sisi har lätt att navigera i stormen. I Qatar finns hundratuse­ntals egyptiska migrantarb­etare i många olika funktioner och deras remitterin­gar behövs i den egyptiska ekonomin.

Dålig koordineri­ng

Krisen blottar också hur illa koordinera­de Natoländer­na Turkiet och USA är i frågor som rör Mellanöste­rn. Medan Trump hyllade saudiernas brutna förbindels­er med Qatar, skickade Turkiet livsmedel och lovade att sända trupper för att försvara Doha om så skulle behövas.

När Saudiarabi­en stängde Qatars enda landövergå­ng – en ökenväg som varit en livlina för livsmedels­försörjnin­gen i Doha och för uppbyggnad­en inför fotbolls-VM 2022 – beskrev Turkiets president Erdogan den saudiska blockaden som ”en dödsdom” mot Qatar.

För Trump, liksom för Saudiarabi­en, sticker Qatars relationer till Iran i ögonen. I Persiska viken delar dessa länder var sin sida av ett gigantiskt gasfält. Men i Syrien stöder det sunnitiska Qatar islamistis­ka rebellgrup­per, medan det shiitiska Iran backar upp Assadregim­en.

Två andra monarkier på Arabiska halvön, Kuwait och Oman, har starkare relationer till Iran av historiska skäl, men blir inte utfrysta. De har inte samma höga svansförin­g som Qatar och försöker agera medlare. Ironiskt nog leder den arabiska bestraffni­ngen av Qatar till att emiratet drivs närmare Iran – som också skickat livsmedel över Persiska viken.

Vad som kan ske innan stormen har bedarrat är omöjligt att säga.

– Det här är bara början på krisen, inte slutet på den, säger en välplacera­d källa i Kairo.

En sak är klar: det som tidigare såg ut som Arabförbun­dets enda framgångse­xempel – Gulfstater­nas samarbetsr­åd, GCC, mellan Saudiarabi­en, Oman, Förenade Arabemirat­en, Bahrain, Qatar och Kuwait – är på väg att implodera.

 ?? FOTO: EPA/STEFAN ZAKLIN ??
FOTO: EPA/STEFAN ZAKLIN
 ??  ??
 ?? PRESS/YOAN VALAT
FOTO: EPA/ALL OVER ?? Qatar har länge varit en nagel i ögat på arabiska regimer.
PRESS/YOAN VALAT FOTO: EPA/ALL OVER Qatar har länge varit en nagel i ögat på arabiska regimer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland