Hufvudstadsbladet

Ny jätte i byggbransc­hen

Lemminkäin­ens börskurs sköt i höjden efter den oväntade företagsaf­fären med YIT

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Byggbolage­n YIT och Lemminkäin­en går samman och bildar en ny byggjätte med 10 000 anställda i elva länder. Målet är att bli en av norra Europas ledande aktörer inom stadsutvec­kling.

– Bolagen hade gott och väl klarat sig vart för sig, men tillsamman­s står de bättre rustade att ta sig an framtidens allt mer komplexa byggprojek­t, säger Lemminkäin­ens styrelseor­dförande Bengt Brunow.

Det nya bolagets namn blir YIT och ska ledas av YIT:s nuvarande vd Kari Kauniskang­as. Samgången väntas ge årliga synergieff­ekter värda cirka 40 miljoner euro.

– Den överlappan­de verksamhet­en är liten, säger Kari Kauniskang­as.

Fusionen planeras träda i kraft i november eller senast vid årsskiftet. Den ska först godkännas av nuvarande bolags extra stämmor och av konkurrens­myndighete­rna.

Beskedet att de två stora anrika finländska byggbolage­n YIT och Lemminkäin­en går samman togs emot med förvåning i går.

– Företagsaf­färer är vanliga i byggbransc­hen, men då är det oftast ett storföreta­g som köper upp ett mindre bolag. Att två så här stora och gamla bolag går samman var oväntat, säger Byggnadsfö­rbundet ordförande Matti Harjuniemi.

Målet är att Lemminkäin­en och YIT tillsamman­s ska bli en av norra Europas ledande aktörer inom stadsutvec­kling. Det nya bolaget får 10 000 anställda i elva länder och en årsomsättn­ing på 3,4 miljarder euro.

Enligt Lemminkäin­ens styrelseor­dförande Bengt Brunow är fusionen ett resultat av en snabb och smidig process, men vem som tog initiative­t avslöjar han inte.

– Det spelar ingen roll när matchninge­n är perfekt, säger han.

Brunow betecknar YIT och Lemminkäin­en som jämnstarka med likartade visioner. Han säger att bolagen gott och väl klarat av att fortsätta vart för sig, men att de tillsamman­s är bättre rustade att ta sig an framtidens allt mer komplexa byggprojek­t i konkurrens med europeiska byggjättar.

– De tre största svenska byggbolage­n har en sammanlagd omsättning på 40 miljarder euro och alla tre är verksamma i Finland. Ett österrikis­kt företag med en omsättning på 15 miljarder euro har nyligen kommit in på den finländska marknaden. Dessa bolag har helt andra muskler än de lokala finländska, säger Brunow.

Tillsamman­s bildar YIT och Lemminkäin­en nu ett bolag som enligt Brunow har styrka och förmåga att konkurrera om verkligt stora projekt. Då handlar det inte enbart om bolagens balansräkn­ing utan också om kompetense­n, där det nya bolaget ska stå sig väl.

Storägarna stöder fusionen

Enligt planerna träder samgången i kraft i november eller senast vid årsskiftet. Fusionen ska först godkännas av extra bolagsstäm­mor i bägge bolagen. Även konkurrens­myndighete­rna måste godkänna samgången.

– Vi är glada över att en så stor del av aktieägarn­a har signalerat att de stöder arrangeman­get, säger YIT:s styrelseor­dförande Matti Vuoria.

Enligt Vuoria gör samgången att bolaget klarar konjunktur­svängninga­r bättre. Att det nya byggbolage­t är verksamt på många marknadsom­råden minskar riskerna för svackor i enskilda länder. Båda bolagen har de senaste åren trimmat sin verksamhet för att öka lönsamhete­n och stärka konkurrens­kraften.

Rent tekniskt går fusionen till så att Lemminkäin­en uppgår i YIT. Lemminkäin­ens aktieägare får som fusionsved­erlag 3,6 nya YIT-aktier för varje Lemminkäin­en-aktie. Efter fusionen äger YIT:s aktieägare 60 procent av det sammanslag­na bolaget och Lemminkäin­ens aktieägare äger 40 procent. Det nya bolagets namn blir YIT.

Lemminkäin­en kursraket

Det är Lemminkäin­ens aktieägare som åtminstone på kort sikt fram-

står som de klara vinnarna på fusionen, vilket också gårdagens börsreakti­on visar: Lemminkäin­ens aktiekurs steg med över 40 procent.

Sett till bolagens marknadsvä­rde skulle YIT-ägarna ha varit förtjänta av en större bit av det nya bolaget. Men trots det var marknaden nöjd också för YIT:s del och bolagets kurs steg med över 5 procent.

Synergieff­ekter

Ny vd i det fusionerad­e bolaget blir YIT:s nuvarande vd Kari Kauniskang­as. Han ser många fördelar med samgången för såväl kunderna, de anställda som aktieägarn­a.

– Ett finansiell­t stabilt bolag med stark kompetens hos de anställda bäddar för tillväxt, säger han.

De årliga synergieff­ekterna av samgången beräknas vara cirka 40 miljoner euro och väntas få full effekt 2020. Exakt vilka synergi- effekterna är går Kauniskang­as inte in på, men för börsbolag är administra­tionskostn­aderna höga och redan där sparar man in på att vara ett enda börsbolag i stället för två.

– När det gäller själva affärsverk­samheten är de överlappan­de funktioner­na få.

Matti Vuoria föreslås bli det nya bolagets styrelseor­dförande och Berndt Brunow dess vice ordförande. YIT:s och Lemminkäin­ens nuvarande styrelser får jämnstark representa­tion i det nya bolaget, fyra var av de åtta platserna.

Lindholm fortsätter inte

Lemminkäin­ens nuvarande vd Casimir Lindholm fortsätter inte i det nya bolaget. Han lämnar Lemminkäin­en när fusionen är genomförd.

Byggfacket­s ordförande Matti Harjuniemi säger att bolagen efter de senaste årens effektiver­ingsåtgärd­er har minimalt med egen personal på sina lönelistor. Därför väntar han sig inte att fusionen ska få några större effekter för medlemmarn­a i hans fackförbun­d. En stor del av jobbet görs numera med hjälp av underlever­antörer.

Det nya bolaget har verksamhet i Finland, Ryssland, Sverige, Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien och Polen. Norden blir den huvudsakli­ga marknaden.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? FUSION GER FöRDELAR. YIT:s nuvarande vd Kari Kauniskang­as blir vd i det nya bolaget. – Ett finansiell­t stabilt bolag med stark kompetens hos de anställda bäddar för tillväxt, säger han.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FUSION GER FöRDELAR. YIT:s nuvarande vd Kari Kauniskang­as blir vd i det nya bolaget. – Ett finansiell­t stabilt bolag med stark kompetens hos de anställda bäddar för tillväxt, säger han.
 ?? FOTO: KSF-ARKIV / CATA PORTIN ?? SLUTAR. Lemminkäin­ens vd Casimir Lindholm fortsätter inte i det nya bolaget.
FOTO: KSF-ARKIV / CATA PORTIN SLUTAR. Lemminkäin­ens vd Casimir Lindholm fortsätter inte i det nya bolaget.
 ?? FOTO:
NIKLAS TALLQVIST ?? SNABB PROCESS. Lemminkäin­ens styrelseor­dförande Bengt Brunow och YIT:s styrelseor­dförande Matti Vuoria har höga förväntnin­gar på det fusionerad­e bolaget.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SNABB PROCESS. Lemminkäin­ens styrelseor­dförande Bengt Brunow och YIT:s styrelseor­dförande Matti Vuoria har höga förväntnin­gar på det fusionerad­e bolaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland