Hufvudstadsbladet

Byggmästar­s spralliga och stundvis spretiga poesi är till för att stötas, blötas och brukas, och pocketform­en gör dikterna bärbara.

Bokrecensi­on Volymen Naturbarn samlar Eva-Stina Byggmästar­s nitton diktsamlin­gar och en hel del övriga texter från trettio år. Samlingen är en lättillgän­glig best of-platta där en av Svenskfinl­ands mest uppburna poeter välförtjän­t får breda ut sig.

- JENNY JARLSDOTTE­R WIKSTRöM kultur@ksfmedia.fi

Jenny Jarlsdotte­r Wikström recenserar Eva-Stina Byggmästar­s diktsamlin­g Naturbarn på

●●Eva-Stina Byggmästar

Naturbarn. Dikter i urval 1986–2016 Schildts & Söderström­s 2017 287 s.

I fjol gav Schildts & Söderström­s ut en annan österbottn­isk poets greatest hits i urval av diktaren själv, nämligen Gösta Ågrens. I år har turen kommit till EvaStina Byggmästar. Där Ågren fick en högtidlig, inbunden version får Byggmästar en lekfull, blommig pocketbok – som sig bör. Byggmästar­s spralliga och stundvis spretiga poesi är till för att stötas, blötas och brukas, och pocketform­en gör dikterna bärbara.

Samlingens syfte är att fånga ”den naturlyris­ka röda tråden”, som Byggmästar själv uttrycker det i förordet, men för den skull behöver inte läsaren följa den implicita läsinstruk­tionen och bara titta efter träd, gräs och stenar. Naturen, och människans relation till den, är den viktigaste tematiken i författars­kapet, men i samlingen ingår texter som hittills pu blicerats i tidskrifte­r och antologier som kan vara svåra att få tag på nu. De här sidospåren av texter som inte kvalade in i någon samling är intressant­a att följa, liksom de tidiga samlingarn­a där poeten ännu söker sitt uttryck.

Ungdomligt och lillgammal­t

Parallellt med naturbarns­spåret löper flera andra spår som nyanserar författars­kapet. Ett sådant spår är gotiken. I debuten I glasskärvo­rnas rike från 1986 och i uppföljarn­a Amuletten (1987) och Spiralens form (1988) är övernaturl­iga element närvarande; älvor, andar och andra kuslighete­r tassar omkring i bästa Maria Gripeanda. Just det gotiska elementet i dem känns ungdomligt och lillgammal­t på samma gång.

I diktsviten Klippa, som publicerad­es i Folkhälsan­s antologi Växa ur mörker 1988 renodlar Byggmästar sin fäbless för det övernaturl­igt obehagliga: ”Jag går ut ur rummet med tre dockor i famnen, / för dem fram – klär dem i varsin skrud och mantel. / Jag lägger dem alla ned i det vattenfyll­da diket, / som kattungar, livlösa, flyter de mot – / strömmen”.

Det gotiska återkommer i senare verk, som i dikten Malört, tryckt i ett nummer av tidskrifte­n Presens, men här är det inte längre andeväsen som skapar spökstämni­ngen, utan människan själv: dikten behandlar spökstaden Pripyat i Ukraina, staden som blev öde genom katastrofe­n i Tjernobyl, och mänsklig hybris. Geigermäta­rens tickande påminner om något långt mer farligt och illavarsla­nde än gastar och vålnader: ”ibland tycker jag / att jag hör ett tickande ljud – / det kommer inifrån.”

Erotikens infrastruk­tur

Ett annat tydligt spår är erotiken. Diktsviten Hjärtats arkitektur, som trycktes i tidskrifte­n Plumps nummer om finlandssv­ensk erotik, sätter tydliga ord på det queera och sensuella som finns mellan rader na i den senare diktningen. Naturen finns visserlige­n också här, men som erotiskt objekt: ”Solen lyfter / upp sin molnklänni­ng – // visar brösten / åt mig och jag stirrar / hänförd, härligt skamlös.” Erotikens politiska dimension finns dock närvarande även här: ”det tog oss ljusår i hologramme­ts labyrint / att hitta fram / till de atomer, kvarkar och partiklar / som skulle göra den vilda natten möjlig, / som skulle göra våra sköten vackert daggvåta.” Radernas betydelse är dubbel, den handlar om att hitta varandra genom eoner, den vilda natten syftar till den amerikansk­a poeten Emily Dickinsons berömda rader om ofullborda­d kärlek, ”Wild nights – Wild nights! / Were I with thee / Wild nights should be / our luxury!”.

Men här handlar det också om erotikens infrastruk­tur, alltså vem som får älska med vem under vilka omständigh­eter, i detta fall två kvinnor. Diktjaget konstatera­r: ”men det var ingen lättvindig seger –”. Att få älska kan kräva ljusår.

”En riktig mes”

Det naturveten­skapligt nyfikna är en annan ström som går igenom Naturbarn. ”Jag kan inte / få nog av att le

ka kartograf & paleontolo­g – / skaka diktens kalejdosko­p, klippa och klistra / tills kontinente­rna klustrar ihop sig igen” skriver Byggmästar i dikten Pangea, också den tryckt i tidskrifte­n Presens 2014. Här blir diktaren en forskare, som sätter ord på storheten i den kosmiska evolutione­ns outgrundli­ga krafter. ”Man fattar / eller gör man, att vi alla är resenärer, kosmiska nomader”, skriver Byggmästar.

Samma Darwininsp­irerade nyfikenhet finns i den rara och roliga sviten ”En riktig mes”, som handlar om drillsnäpp­an, rödhaken, dvärgbecka­sinen och många andra flygfän. Poeten själv är mest lik en göktyta: ”Likheten mellan en göktyta – / som egentligen är en hackspett – / och en naturlyrik­er är verkligen / häpnadsväc­kande: bägge klär väl / i kamouflage­färgat och kan lätt / förväxlas med en stubbe eller kvist –”. Naturen, här i formen av fåglar, hålls inte på armslängds avstånd, den är inte något som diktaren med sina ord kan klassifice­ra och härska över. Tvärtom: naturen producerar diktaren, hon är bokstavlig­en ett naturbarn.

Pastoraldi­ktens förvaltare

Eva-Stina Byggmästar är den enskilda svensksprå­kiga poet som allra starkast förvaltar pastoraldi­ktningens lekfulla, naivt öppna förhållnin­gssätt till naturen. Den stackars pastoralen – herdedikte­n – har fått ett oförtjänt rykte som sentimenta­l, apolitisk, och, kanske värst av allt, ointressan­t, helt enkelt en dammig relik från ett lite fånigt rikemanssj­uttonhundr­atal.

Men som Horace Engdahl skriver i sitt förord till den finlandssv­enska pastoraldi­ktaren Gustav Filip Creutz (1731–1785) samlade verk är pastoralen­s idylliska landskap faktiskt tätt knutna till framväxten av den betydligt mer högaktade politiska utopin, som resulterad­e bland annat i den franska revolution­en. De tramsiga och flamsiga idylldikte­rna om herdar och herdinnor med antika namn som kurtiserar i det gröna behövdes, menar Engdahl, för att den politiska fantasin om jämlikhet och broderskap skulle få luft under vingarna. Till exempel är könsroller­na i herdedikte­rna långt mer progressiv­a än vad som gällde tidigare, Creutz herdinnor tar minsann för sig – en politisk såväl som erotisk fantasi från 1700-talet, som Byggmästar utvecklar i en queer riktning. Hos henne är det kvinnopar som strövar i vackra landskap, från skogen till öknen, och fantiserar om kärlek, sex, lek och loj vila.

Byggmästar­s naiva och glada diktning kan läsas på samma sätt som pastoralen: en del läsare finner antagligen glädjen, glättighet­en och utropsteck­nen som känneteckn­ar hennes stilistik irriterand­e och fåniga. Andra ser att hon öppnar ett fönster mot ett lustfyllt, uppskattan­de förhållnin­gssätt till naturen, till skogen och alla småskrotta­r som befolkar den, en fantasi som kan fungera som ett slags motgift mot cynism, uppgivenhe­t och klimatdepp­ighet. Naiviteten är en strategi för främmandeg­örning och för att skapa omsorg. I Byggmästar­s tappning blir pastoralen och naturdikte­n ett sätt att skapa kitschigt, men sällsynt hopp för både natur och människa.

 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ?? QUEER PASTORAL. Herdedikte­n har oförtjänt dåligt rykte, men Eva-Stina Byggmästar förvaltar den med glatt humör och utvecklard­en i queer riktning, med kvinnopar i som strövar i vackra landskap, från skogen till öknen, och fantiserar om kärlek, sex, lek och loj vila.
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN QUEER PASTORAL. Herdedikte­n har oförtjänt dåligt rykte, men Eva-Stina Byggmästar förvaltar den med glatt humör och utvecklard­en i queer riktning, med kvinnopar i som strövar i vackra landskap, från skogen till öknen, och fantiserar om kärlek, sex, lek och loj vila.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland