Hufvudstadsbladet

Näbbgäddan allt vanligare

Flera fritidsfis­kare som aldrig sett en näbbgädda förut har plötsligt dragit upp hyfsat stora exemplar i Finska viken under försommare­n. Det är väntat, för arten trivs allt bättre hos oss, säger experterna.

- Varför det? PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Den som spetsar sig på midsommare­ns fisktallri­k kan med lite tur få in lite välkommen variation. Självfånga­d näbbgädda är inte längre någon omöjlighet.

HBL har tvärtom hört om flera fritidsfis­kare som dragit upp ganska präktiga näbbgäddor i västra Finska viken under våren och försommare­n, åtminstone från Hangö till Ingå.

– Det finns två orsaker. Dels börjar näbbgäddan förekomma vid vår kust just den här tiden på året, dels visar det på en spridning och ökning av förekomste­n om man fångar näbbgädda i vatten där man inte fångat den förut, säger Lauri Urho, specialfor­skare vid Naturresur­sinstitute­t.

Varmare vårar

Näbbgäddan skiljer sig från de flesta andra fiskarter på det sättet att den övervintra­r utanför Östersjön, kring de brittiska öarna, men simmar in genom de danska sunden på vårvintern. Den trivs annars på djupt vatten, men i maj–juni kommer den in i grunda vikar för att leka.

– Tidigare har det varit ovanligt att man fångat näbbgädda hos oss, men sedan millennies­kiftet har det skett en förändring, säger Hannu Lehtonen, professor i fiskerihus­hållning vid Helsingfor­s universite­t.

– Det är något av ett mysterium. Temperatur­en är antagligen en orsak, att vattnet blivit varmare om vårarna och näbbgäddan börjat föröka sig regelbunde­t i våra vatten, säger Lehtonen.

Lauri Urho påpekar att näbbgäddan inte förökade sig i Finska viken på 1900-talet, men sedan 2003 har det skett varje år. Också han tror att det varmare vattnet spelar in.

– Det verkar som att näbbgäddor­na börjar simma in i Östersjön allt ti- digare på vårvintern. Förekomste­n blir antagligen permanent om vårarna förblir varmare än förut, säger Urho.

Saltpulser ger skjuts

Eventuella saltpulser från Nordsjön kan också ge näbbgäddan lite skjuts.

– Salthalten i Finska viken räcker nätt och jämnt till för näbbgäddan, den är alldeles på gränsen. Redan tidigare förökade sig näbbgäddan regelbunde­t i Estland, främst utanför Dagö och Ösel, och så utanför Gotland, säger Urho.

Både Urho och Lehtonen rekommende­rar näbbgädda som matfisk. Den är relativt fet och gör sig därför utmärkt som rökt.

– Allt beror naturligtv­is på kockens preferense­r, men i Estland är det vanligast att man röker den. Det gäller förstås att inte rygga tillbaka för den gröna färgen, säger Lauri Urho.

Näbbgäddan är blågrön på ryggen och dess ben är gröna.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GOD SOM RöKT. Ontrei Pennanen drog upp en präktig näbbgädda i Ingåvattne­n.
FOTO: PRIVAT GOD SOM RöKT. Ontrei Pennanen drog upp en präktig näbbgädda i Ingåvattne­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland