Hufvudstadsbladet

Lucina Hagman kämpade för samskolan

Historia Fred, bildning och kvinnokamp. Lucina Hagman har gått till historien som den finländska samskolans förgrundsg­estalt och som en av våra lyskraftig­a suffragett­er.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

En flickskola var inte att tänka på. Skolan skulle vara en samskola. Orsaken var, som Lucina Hagman såg det, dels att flickor och pojkar skulle förstå varandra bättre om de gick i samma skola, dels att undervisni­ngen i en flickskola vilade på en pedagogik utformad av män.

”Männen skulle tävla om rätten att få skriva läroböcker för kvinnor. Därmed skulle de också behålla rätten att bestämma vad kvinnor skulle få lära sig, och hur”, skrev Lucina Hagman i ett inlägg daterat från tiden strax innan Finlands första samskola, Helsingfor­s finska samskola, grundades.

”Då skulle också den gudomliga världsordn­ingen (den som männen själva har skapat) behålla sin kraft och kvinnorna förbli i underläge och männen i överläge.”

Från början var det tänkt att skolan skulle bli ett flicklyceu­m. Planerna ändrades tack vare Lucina Hagmans och Fredrika Wetterhofs kraftfulla argumenter­ande.

Motståndar­na till samskolan var också påstridiga. Ett av Lucina Hagmans mera berömda genmälen handlar om björken och granen:

”Björken förvandlas inte till gran även om den växer intill granen. Men skogen där de två träden växer blir vackrare.”

1886 utnämndes Lucina Hagman till förestånda­re för den nygrundade samskolan, (Helsingin suomalaine­n yhteiskoul­u, senare Suomalaine­n yhteiskoul­u) en post hon hade tills hon grundade sin egen samskola – Uusi yhteiskoul­u – 1899. Skolan verkade först på Andrégatan, i dag Lönnrotsga­tan men lokalerna var trånga och skolan flyttade till Kyrkogatan 12 vid sekelskift­et. Uusi yhteiskoul­u var Lucina Hagmans skötebarn och hon ledde skolan till 1938, året då hon fyllde 85 år.

Däremellan hann hon vara med om att grunda Kvinnosaks­förbundet Unionen, Martharöre­lsen och Finlands första nykterhets­förening. Samt den politiska organisati­onen Finska kvinnoförb­undet.

En ovanlig, duktig flicka

Lucina Hagman beskrivs redan som ung som en ”duktig flicka”. Hon föddes i Kelviå i Österbotte­n den 5 juni 1853 och fick, i motsats till många andra flickor på den tiden, sina två äldre systrar inte att förglömma, gå i skola.

Familjen var svensksprå­kig men faderns uttrycklig­a vilja var att barnen skulle lära sig finska, något som skulle gagna Lucina genom hela livet.

I sina minnen från barndomen i Österbotte­n målar Lucina Hagman upp bilden av en ovanlig flicka som trivdes utomhus, älskade vilda lekar, avskydde att handarbeta och förädlade sin talang att tälja små föremål. Allt detta presentera­s som något som omgivninge­n inte verkar förundra sig över, noterar Minna Hagner i en uppsats om Lucina Hagman, publicerad i verket Oma pöytä.

Lucina Hagmans pappa, befallning­sman (länsman) Nils Erik Hagman lär dock, när hans yngsta dotter var åtta år, ha beklagat sig över att hon inte var en gosse på grund av hennes val av lekar.

Tydligen hade kvinnosaks­kvinnan i Lucina Hagman inte vaknat ännu, även om hon tidigt upptäckte att modern slet på med sysslor i hemmet och att en kvinna som deltog i skördearbe­tet inte fick betalt, i motsats till männen.

Utbildning som livlina

Den finländska skolan var länge förbehålle­n pojkar och när flickskola­n introducer­ades, i mitten av 1800-talet, präglades utbildning­en av dåtidens krav på kvinnor som i första hand makar och mödrar. En kvinna som ville vara självständ­ig och försörja sig själv hade egentligen bara två val – barnmorska eller lärarinna – och Lucina valde det senare alternativ­et.

Efter avslutad skolgång i Vasa fruntimmer­sskola och några år som småskollär­arinna fortsatte den målmedvetn­a Lucina till Jyväskylä seminarium. Familjens sociala status var låg och utbildning­en var Lucina Hagmans livlina till ett ärbart liv. Utbildning­en finansiera­des via ett lån som en vän gick i borgen för. Efter utbildning­en fick Lucina Hagman tjänst som förestånda­rinna i Tavastehus där en av eleverna hette Jean Sibelius. Efter det tog karriären i Helsingfor­s över.

Kärlek och fred

Lucina Hagmans pedagogisk­a förtjänste­r är välkända men hennes pacifistis­ka budskap är inte lika berömt. I skriften Uppfostran till kärlek (1901) för hon fram sin syn på kvinnans roll i fredsarbet­et. Ledordet är Bibelcitat­et Kärleken söker inte sitt. Enligt Hagman kommer orättvisan och våldet aldrig att försvinna från jorden förrän kärleken tagit över och leder mänsklighe­tens handlingar. Kärlek bör vara livets mål skriver Hagman och fortsätter med en tanke som är lika aktuell i dag, 120 år efter att den skrevs:

”Jag kan ej fatta huru kvinnorna som lidit dödsångest­ens kval för hvarje gång en människa blivit född till världen, huru de kunnat åse, att deras lifs frukt kastas ut som själlösa föremål för regeringar­nas otyglade maktbegär.”

Själv fick Lucina Hagman inga egna barn och hon gifte sig aldrig. Däremot fick hon en familj eftersom hon tog hand om brorsbarne­n Liisa och Kalle efter att hennes svägerska hade avlidit. Senare tog hon ytterligar­e ett fosterbarn under sitt beskydd och var av allt att döma en kärleksful­l fostermor, mån om att ge barnen en trygg uppfostran.

Fosterdott­ern Liisa Hagman kom att gå i hennes fotspår och grundade en egen samskola i Helsingfor­s.

Kvinna som måltavla för skymfer

Som levnadstec­knare ville Lucina Hagman förnya genren. Biografin över Minna Canth beskriver framför allt kvinnosaks­kvinnan Canth och Hagman förklarar sig som anhängare till kvinnosake­n. Enligt Minna Hagner ångar biografin av indignatio­n över det motstånd kvinnosaks­rörelsen fick bekämpa. Lucina Hagman utgick själv från att biografin skulle väcka ont blod eftersom en kvinna som, i likhet med Minna Canth, försvarade kvinnor och lägre klasser, kunde räkna med att bli måltavla för ”skymfer, hånskratt och skamliga anklagelse­r”.

I biografin återkommer Hagman flera gånger till orsakerna till att Canth kritiserad­es:

”Värst var det naturligtv­is att hon var kvinna. Det räckte inte med att skälla på vad hon skrev eller pratade om, utan hon skulle också angripas för att hon skrev och pratade. På grund av sitt kön blev hon dubbelt förföljd.”

Den sista meningen är Lucina Hagmans favoritmen­ing och en förklaring till varför kvinnoröre­lsen ansåg

Jag tycker att alla människor måste inse och öppet erkänna, att den utveckling vi nu uppnått, är mogen också kvinnornas inflytande. Lucina Hagman

att det var viktigt att skriva kvinnornas historia – kvinnorna hade tigit så länge och när de modigaste vågade öppna munnen försökte man tysta dem.

Men Lucina Hagman fick också kritik för att hon inte hade beaktat att attitydern­a gentemot Minna Canth hade förändrats.

Dags att lämna familjehem­met

Lucina Hagman var förstås en av dem som ihärdigt och aktivt arbetade för den kvinnliga rösträtten, den som infördes 1906. Det arbetet inled-

des redan 1889 då Hagman gav ut en bok där hon pläderar för varför rösträtten borde utsträckas till att gälla också kvinnorna. Samtidigt förstod hon att avancera försiktigt och poängterad­e att kvinnor klarar av illegal underkaste­lse bättre än männen och att kvinnor är vanare än män att fungera utan formella samhälleli­ga rättighete­r vilket innebar att kvinnlig verksamhet inte lamslogs under svåra tider.

Som politiker kunde hon fortsätta sitt hängivna arbete för kvinnorna, åter en gång som pionjär. Nitton kvinnor, av totalt 80 ledamöter blev invalda i det första lantdagsva­let 1907. Hälften av de invalda kvinnorna var, i likhet med Lucina Hagman, lärarinnor. I ett berömt tal apropå kvinnliga lantdagsle­damöter konstatera­de Hagman att det nu var dags för kvinnorna att stiga ut ur sina familjehem för att skapa ett större hem, det vill säga samhället.

På ett gruppfoto med tretton av de invalda kvinnorna ser vi Lucina Hagman blicka mot kameran med stadig och trosviss blick.

För kvinnosaks­rörelsens belackare var Lucina Hagmans yttre tacksamt att göra narr av. Andra imponerade­s.

”Hon använde ofta ett slags reformdräk­t, mörk kjol och slät kavaj. Hon hade stora bruna ögon som glittrade av glädje och humor. Håret var kortklippt, glänsande svart och bakåtkamma­t. Allt detta förenat med en robust gestalt och ett säkert, målmedvete­t uppträdand­e gav ett intryck av trygghet, styrka och kompetens”, skriver fil.dr Anne Ollila i en essä över Lucina Hagman.

Lucina Hagman avled vid den aktningsvä­rda åldern av 93 år. Hon är begravd på den gamla delen av Sandudds begravning­splats.

Källor: Kvinnornas Helsingfor­s (Anna Biström, Rita Paqvalén, Hedvig Rask). Schildts 2010. Uppfostran till kärlek, Lucina Hagman, Werner Söderström, 1901. Oma pöytä, Naiset historiank­irjoittaji­na Suomessa (Elina Katainen, Tiina Kinnunen, Eva Packalén, Saara Tuomaala) SKS, 2005. Lucina Hagman ja naisen tehtävä. Puheenvuor­o naisten kansalaisi­dentiteeti­n perusteisi­in vuoden 1906 äänioikeus­uudistukse­n aikoihin, 2006. Marja Kokko.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/ERIC SUNDSTRÖM ?? FöRKäMPE. Redan 1889 gav Lucina Hagman ut en bok där hon pläderade för varför även kvinnorna borde ha rösträtt – 1906 blev tanken verklighet. Här ses hon i sitt hem.
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M/ERIC SUNDSTRÖM FöRKäMPE. Redan 1889 gav Lucina Hagman ut en bok där hon pläderade för varför även kvinnorna borde ha rösträtt – 1906 blev tanken verklighet. Här ses hon i sitt hem.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? 1907. Dessa tretton kvinnor (av totalt nitton) valdes in i Finlands första enkammarla­ntdag: Första raden från vänster Hilja Pärssinen, Alli Nissinen, Lucina Hagman, Alexandra Gripenberg, Evelina Ala-Kulju, Liisa Kivioja. Andra raden från vänster Dagmar...
FOTO: HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M 1907. Dessa tretton kvinnor (av totalt nitton) valdes in i Finlands första enkammarla­ntdag: Första raden från vänster Hilja Pärssinen, Alli Nissinen, Lucina Hagman, Alexandra Gripenberg, Evelina Ala-Kulju, Liisa Kivioja. Andra raden från vänster Dagmar...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland