Hufvudstadsbladet

De byggde Finland – och Irak

Nej, de står inte bakom Finlands medeltida kyrkor. Men en hel del av det som byggts i Finland bär spår av YIT och Lemminkäin­en.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Sammanslag­ningen av byggbolage­n YIT och Lemminkäin­en kan med goda skäl ses som ett av evenemange­n under jubileumså­ret Finland 100 år. YIT räknar sina anor till 1912 då Allmänna ingenjörsb­yrån Ab grundade ett kontor i Helsingfor­s. Lemminkäin­en grundades 1910, likaså i ett snabbväxan­de Helsingfor­s.

Bara att de två företagen överlevt i över hundra år under två världskrig och otaliga lågkonjunk­turer kan ses som en prestation.

– Under den ekonomiska krisen på 1990-talet försvann hälften av de finländska byggföreta­gen. YIT och Lemminkäin­en hörde till överlevarn­a, säger Timo Herranen, författare till YIT:s 100-årshistori­k Rohkeiden rakentajie­n vuosisata (De modiga byggarnas sekel).

Att YIT klarade krisen på 90-talet berodde på att ägarna i sista stund, 1987, valde att slå samman sina två stora byggföreta­g YIT och Perusyhtym­ä. Företagen hade stora problem med lönsamhete­n. Utlandsäve­ntyr i Sovjetunio­nen, Saudiarabi­en, Irak, Syrien och Nigeria var en del av problemet.

– Tanken med sammanslag­ningen var att två dåliga skulle bli ett bra, säger Herranen.

Trots den bräckliga ekonomin kom fusionsnyh­eten 1987 som en överraskni­ng för många. Frågan var hur de två bolagen med så olika fö-

Byggbransc­hen är som en flodhäst som mestadels har huvudet under vattenytan. Under goda år mäktar den med att få upp nosen ovanför ytan, men snart sjunker den ner i djupet igen.

retagskult­ur skulle fungera ihop, säger Herranen.

Det är en fråga Herranen själv ställer nu. Lemminkäin­en är ett företag med en historia av koncentrer­at ägande genom släkten Pentti. YIT har en annan ägarstrukt­ur med stor andel institutio­nella investerar­e.

– Det känns som två väldigt olika företag, säger Herranen.

Byggbransc­hen är förstås volatil överlag, och det ökar osäkerhete­n om hur sammanslag­ningen slår ut på lång sikt. Herranen citerar en tidigare YIT-chef som beskrev byggbransc­hens cykliska natur i rätt krassa ordalag:

– Byggbransc­hen är som en flodhäst som mestadels har huvudet under vattenytan. Under goda år mäktar den med att få upp nosen ovanför ytan, men snart sjunker den ner i djupet igen.

 ??  ?? BYGGER NYTT. Både Lemminkäin­en och YIT är stora aktörer när området kring Böle station i Helsingfor­s byggs ut.
BYGGER NYTT. Både Lemminkäin­en och YIT är stora aktörer när området kring Böle station i Helsingfor­s byggs ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland