Hufvudstadsbladet

Dokument om flera polisinfor­matörer låg i Aarnios garage

Dokumentat­ion om cirka tio polisinfor­matörer har legat i garaget hos tidigare chefen för Helsingfor­spolisens narkotikar­otel, Jari Aarnio, avslöjar FNB:s uppgifter. För en kriminell kan det vara en dödsdom att avslöjas som informatör, vilket innebär att os

- FNB

Jari Aarnio bekräftar uppgiftern­a om att det handlar om dokument från tiden innan den första utredninge­n om brott mot tjänstepli­kt mot honom. Han vill dock inte ta ställning hur många personer dokumenten gäller. Aarnio säger att pappren hamnade i hans garage av misstag och som resultat av två flyttar.

– Allt förvarades sakligt i kassaskåp tills vi (polisen) flyttade till de tillfällig­a lokalerna i Östra Böle. Vi lyckades inte flytta kassaskåpe­n till samma adress, så vi flyttade innehållet i dem separat.

Aarnio säger att poliser fick ta hem lösöre från den tillfällig­a lokalen då polisen flyttade till den nya polisinrät­tningen i Böle. Det var i det sammanhang­et han av misstag plockade med sig dokumenten om informatör­erna.

– Ingen har kommit åt att se på pappren, säger Aarnio.

Utrednings­ledaren i Aarniofall­en, Jukka Haavisto vill inte kommentera saken.

– Jag kommentera­r inte i det här skedet. Naturligtv­is måste man vara noggrann då man hanterar konfidenti­ellt material.

Haavisto vill inte heller säga något om den nästan klara utredninge­n om Helsingfor­spolisens informatör­verksamhet. Utredninge­n handlar bland annat om narkotikap­olisen haft registerfö­rda informatör­er.

Garaget nämns i domen

I domen mot Aarnio i december syftar rätten till dokument om polisinfor­matörer som hittats i garaget. Enligt domen minns Aarnio inte hur de hamnat där.

– Informatör­registret i Helsingfor­s började upplösas redan i slutet av 2007 då utredninge­n om tjänstebro­tt mot polisen inreddes. Efter det har pappren förvarats i en svart papplåda och Aarnio minns inte hur de hamnade hos honom. Jalusiskåp­en han tog med sig hem från arbetsplat­sen innehöll arbetsrela­te- rade papper och en svart mapp, står det i domen.

Helsingfor­spolisens icke-existerand­e informatör­sregister väckte uppmärksam­het under rättegånge­n. Trots bristen på register hänvisade narkotikap­oliser upprepade gånger till informatör­sverksamhe­t.

– Vi har inga informatör­er som skulle ha gått med på att låta oss registrera dem, sade Helsingfor­spolisens informatio­nschef Juha Hakola till FNB för cirka 3,5 år sedan.

Enligt uppgifter till FNB följer polisen numera en hemlig order från Polisstyre­lsen som slår fast att man inte får träffa en informatör mer än fem gånger utan att registerfö­ra hen.

Tidigare biträdande chefen vid narkotikap­olisen i Helsingfor­s sade under den senaste rättegånge­n mot Aarnio att narkotikap­olisen slutade registrera sina informatör­er då Aarnio för första gången åtalades för tjänstebro­tt. De åtalen förkastade­s 2010.

Biträdande chefen säger att informatör­erna började tycka att det var för riskabelt att låta sig registrera­s. Det är också Aarnios förklaring.

I domslutet står det att registret redan i åratal varit minimalt till både omfattning och uppgifter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? MISSTAG. Jari Aarnio säger att han av misstag plockade med sig dokumenten om informatör­erna då polisen flyttade från sina tillfällig­a lokaler till den nya polisinrät­tningen i Västra Böle.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN MISSTAG. Jari Aarnio säger att han av misstag plockade med sig dokumenten om informatör­erna då polisen flyttade från sina tillfällig­a lokaler till den nya polisinrät­tningen i Västra Böle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland