Hufvudstadsbladet

Allt fler utpressas för nakenbilde­r

I Finland har det hittills främst använts i mobbningss­yfte. Men allt oftare används sextortion, eller sexutpress­ning, i syfte att få offren att ge pengar eller bistå med andra tjänster åt gärningsmä­n och -kvinnor.

- JONAS VON WENDT

Det hela går ut på att kriminella försöker locka ungdomar och barn att klä av sig då de sitter framför datorns kamera. Ett annat sätt är att få offren att skicka bilder på sig.

Då de kriminella väl fått materialet i sina händer börjar utpressnin­gen som kan handla om pengar, mera material eller sexuella tjänster.

Enligt en rapport som Europol publicerat väljer de kriminella ut offer, vissa så unga som sju år. Motivet för brottet varierar lite beroende på om offret är en pojke eller flicka. Majoritete­n av flickorna, 84 procent, utpressas på mera material av sexuellt slag, för pojkarna är samma siffra strax över 50. Pojkarna pressas oftare på pengar, i 32 procent av fallen, då samma siffra för flickorna är 2 procent.

Fenomenet är relativt nytt och likaså det att de utpressade oftast tvingas ta med andra barn och ungdomar på bilderna. På så sätt kan de kriminella få tillgång till material på väldigt unga barn. Offren för sextortion mår naturligtv­is dåligt och en del fall har resulterat i självmord. De utsatta skäms till den grad att de drar sig för att kontakta myndighete­r.

Europol och polismyndi­gheter runtom i Europa vill nu få stopp på detta genom #Sayno-kampanjen. Med hjälp av kampanjmat­erial vill man hjälpa dem som redan råkat illa ut och dem som befinner sig riskzonen.

En kortfilm ska hjälpa allmänhete­n att känna igen potentiell­a försök till utpressnin­g. Polismyndi­gheterna betonar vikten av att anmäla varje fall.

– Barn använder sig i allt högre utsträckni­ng av internet för att kommunicer­a och skapa vänskapsba­nd. Det är helt naturligt. Men vi måste alla berätta för dem vilka hotbilder som finns. Det är upp till oss alla att göra cyberrymde­n så trygg som möjligt för våra barn och ungdomar, säger Europols enhetschef mot cyberbrott, Steven Wilson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland