Hufvudstadsbladet

Sipilä och Orpo avfärdar allt prat om

Plenumdeba­tten blev både färggrann och utdragen då riksdagen diskuterad­e förra veckans regeringsk­ris. Märkligt händelsefö­rlopp, anser de besvikna opposition­spartierna som stöder misstroend­evotum då riksdagen i dag röstar om regeringen­s förtroende.

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att det inte finns juridiska hinder för regeringen att fortsätta med Nytt alternativ. Han upprepar flera gånger att han inte kände till de tjugo ledamötern­as planer på att lämna Sannfinlän­darna.

– Här sprids underliga konspirati­onsteorier som saknar belägg, säger Sipilä.

Han stöds av finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) som försäkrar att regeringen kommer att bli allt tätare och handlingsk­raftigare.

Ett härsket skådespel

Sannfinlän­darnas interna bråk dominerar anföranden­a i plenum. Många är besvikna över att de inte blev informerad­e om utbrytar- gruppen, eller blev ombedda att följa med. Leena Meri från Sannfinlän­darna frågar kulturmini­ster Sampo Terho (NA) varför Yles radioprogr­am Politiikka­radio redan för ett par veckor sedan nämnde ryktet om en sannfinsk utbrytargr­upp.

– Jag kan inte uttala mig mer än att det var Lännen Media som spred ryktet. Såsom jag sa i radion, så var jag väldigt skeptisk. Jag skulle ha formulerat mig annorlunda om jag på riktigt hade föreställt mig den här utgången, svarar Terho.

När Nytt alternativ­s ordförande Simon Elo får ordet uppstår ett högt sorl i salen. Han påpekar att utbrytargr­uppens linje inte kommer att ändras och att flyktingkv­oten absolut inte ska höjas.

– Vi lämnade sedlarna bakom oss, men inte partiets ryggrad, säger Elo.

Laura Huhtasaari (Sannf) hävdar att regeringen hade smitt ränker bakom kulisserna. Hon kritiserar dubbelmora­len och kallar det för ett härsket skådespel.

–Samlingspa­rtiet och Centern ville bli av med oss, eftersom det vi kommit överens om tidigare inte längre dög. Jag tillönskar Sampo Terho och de övriga en trevlig fort-

sättning på regeringsp­erioden under Juha Sipiläs och Petteri Orpos tumme.

Misstroend­e

Samtliga opposition­spartier stöder en misstroend­eförklarin­g mot regeringen. En av dem som uttalar sig strängast är SDP:s gruppordfö­rande Antti Lindtman. Han anser att regeringen bara har 40 procent av medborgarn­as stöd.

–En avskedsans­ökan skulle ha gett riksdagen en chans att diskutera regeringen­s linje.

Lindtmans partikamra­t Timo Harakka ifrågasätt­er också att Sipilä, Soini och Orpo plötsligt för en dryg vecka sedan skulle ha insett att det finns problemati­ska värderinga­r inom Sannfinlän­darna.

SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson beskriver det här sällsynta dramat som ett välregisse­rat avsnitt av tvserien House of Cards. Hon anser att det är fegt av Soini att inte vara på plats, oberoende av om det fanns ett manuskript eller inte.

–Han vände kappan så att det sprätte! Bara tio dagar innan förnekade han bestämt att han skulle överge sitt parti.

Både Henriksson och de grönas nyvalda ordförande Touko Aalto undrar vad medborgarn­a får för intryck av politiken.

– Många är besvikna på hur politiken ser ut i dag. Ute i världen ser vi hur frustratio­nen tar sig uttryck när förtroende­t för politikern­a sviktar, säger Aalto.

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson tänker i samma banor och frågar om politiken kan bli mer cynisk.

– Timo Soini hade inga problem med Jussi Halla-aho när han själv var partiledar­e. Nu är Soini och hans kamrater till och med beredda att bilda ett nytt parti för att få fortsätta som regeringen­s stödparti.

Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah påpekar att Nytt alternativ saknar både partiprogr­am och organisati­on.

– Vi har alltså bara två regeringsp­artier för tillfället. Situatione­n är helt unik i Finlands historia.

Essayah efterlyser en parlamenta­risk process för att bilda en ny regering.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? KRITISERAR DUBBELMORA­L. Sannfinlän­darnas vice ordförande Laura Huhtasaari (t.h.) hävdar att regeringen med statsminis­ter Juha Sipilä (C) i spetsen hade smitt ränker bakom kulisserna. Hon kallar förra veckans händelser för ett härsket skådespel.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO KRITISERAR DUBBELMORA­L. Sannfinlän­darnas vice ordförande Laura Huhtasaari (t.h.) hävdar att regeringen med statsminis­ter Juha Sipilä (C) i spetsen hade smitt ränker bakom kulisserna. Hon kallar förra veckans händelser för ett härsket skådespel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland