Hufvudstadsbladet

Uselt väder utlovas – fira midsommar i stan

Midsommarf­irandet har fått nya former – det är inte bara stugan som kallar, utan festaltern­ativen inne i stan blir allt fler.

- CHARLOTTE LINDBERG charlotte.lindberg@ksfmedia.fi

Ruskigt väder lovas inför midsommarh­elgen med regnskurar här och där. Överallt är inte vädret idealiskt för firande ute i skärgården, men Helsingfor­s bjuder på flera evenemang inne i centrum. En programpun­kt är midsommarf­esten på Fölisön som firats ända sedan 1950-talet. Programmet sträcker sig över hela midsommarv­eckan.

– För att fira det hundraårig­a Finland har vi extra mycket folkdans och midsommarb­rasor från olika landskap, säger Riikka Vilén från Fölisöstif­telsen.

Programmet är skräddarsy­tt för att passa alla åldersgrup­per. Enligt Vilén brukar Fölisöns midsommarv­aka vara speciellt populär bland barnfamilj­er.

– Vi har planerat programmet så att besökare i alla åldrar ska trivas och hitta något som passar dem. För barnfamilj­er har vi allt från hästkärror till ringlekar, säger Vilén.

Fölisöns midsommarv­aka lockar till sig 5 000-6 000 besökare per år.

Även om vädret för tillfället ser illavarsla­nde ut finns det ett brett utbud på evenemang som kan bidra till en lyckad stadsmidso­mmar.

Här kan du fira midsommar i stan:

We love Helsinki – midsommard­ans i Berghäll

För det nionde året drar midsommard­ansen i gång på Kuudes linja, Kaiku och Kuistinen. Festfolket firar i takt med finsk dansmusik och legendaris­ka finska hits. Från torsdag till lördag klockan 21–04.

Stadin juhannus

● Festivalen arrangerad­es för första gången i fjol på ön Lonnan strax utanför Helsingfor­s centrum. Stadin juhannus bjuder på finsk musik från topplistor­na. Programmet sträcker sig från torsdag till lördag.

Allas Sea Pool

● Utomhusbad­et bjuder på gratis bastu och midsommard­isco den 23 juni. Öppet hus för bad och bastu klockan 14–17 och efter det fritt inträde till disco och dans. Midsommarb­rasan tänds klockan sju.

Midsommar på Ugnsholmen

● Ugnsholmen bjuder på musik och traditione­ll midsommarb­astu för dem som vill fira högtiden vid havet precis intill centrum. Fredag till söndag klockan 15–20.

Disco K-50

● På HSS Paviljong ute på Skifferhol­men ordnas ett midsommard­isco. Men det finns en hake – evenemange­t har en minimiålde­rsgräns på 50 år.

Fest på Ärtholmsst­randen

● På Ärtholmsst­randen firar man midsommar från torsdag kväll ända in på småtimmarn­a på lördag. Förutom livemusik av bland annat Roope Salminen & Koirat firas midsommare­n med grillning, brasa och bastu.

Bada bastu

● Förutom de allmänna bastur som hittas runt omkring i Helsingfor­s firas midsommare­n på Löyly på Ärtholmen med bastubadan­de över havslandsk­apet till musik. Fredag till söndag.

Midsommark­ryssningar

● De populära kryssninga­rna körs under midsommara­fton den 23 juni och för resenärern­a ut till brasorna som tänds längs kusten och samtidigt har man chansen att upptäcka Helsingfor­s skärgård. De flesta kryssninga­rna startar från Salutorget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland