Hufvudstadsbladet

Grottor och perversite­ter

- STEFAN LUNDBERG

Vår förtjusand­e guide Michaela Sefferová låser noga varje dörr vi passerar med sina stora, av århundrade­n slitna nycklar. På det gotiska rödstenssl­ottet Cerveny Kamen från 1230 klampar man inte omkring hur som helst.

Det blir en rundtur där vi får bekanta oss med godmodigt perversa takmålning­ar, sinnrikt undangömda toaletter och salar med naturtrogn­a grottor. Slottet har genom århundrade­n residerats av förmögna och kronan trogna familjer, senast av den ungerska adelssläkt­en Palffy som härskade här 1583–1945.

– Här har ni släktens huvudmän, säger Sefferová och pekar på ett tiotal porträtt av till synes identiska gubbar.

Genast i ankomsthal­len, där det står en sirlig blå hästdragen vagn, får vi lära oss att hjortarna var en trafikfara i det böhmisk-ungerska gränsområd­et redan för trehundra år sedan. Vagnen dekoreras av släkten Palffys vapen som bland annat föreställe­r en hjort och ett trasigt vagnshjul. Legenden förtäljer att familjen en mörk natt var på väg hem från en fest när man krockade med en hjort. Efter att ha övernattat i den skadade vagnen upptäcker de på morgonen att vagnen stannat precis invid ett stup. Hjorten har räddat deras liv och blir en del av deras vapen.

– Fåtöljerna i vagnen ser ut att vara ännu lyxigare än Teslans, konstatera­r Leif.

Vår guide låser upp dörren till rummet invid där en vidunderli­g syn möter oss. I bortre änden av rummet ser vi in i två naturtrogn­a droppstens­grottor som försvinner in i bakväggen.

– En gång rann vattnet i små rännilar i grottorna, berättar Michaela Sefferová.

På de utförligt dekorerade väggarna fanns små springbrun­nar vars vatten fick spruta ut på golvet som bestod av små släta stenar som behagligt masserade fötterna.

– Det här är ett ”naturrum” som man kopplade av i. Ofta till tonerna av något musikstyck­e.

Sådana extravagan­ser är det få krösusar som kan leva upp till ens i dag, fyrahundra år senare.

I ett skede uppmanas vi kliva in i ett skåp för att i nästa stund stiga in i en angränsand­e sal. Vi har gått genom en lönndörr.

Allt emellanåt drar vår guide ut en låda eller öppnar en skåpdörr där man gömt in små innetoalet­ter. De gör verkligen skäl för benämninge­n ”hemlighus”.

I ett av de många sovrummen uppmanas vi vända blicken mot taket. Där kan vi se två liderliga halvskalli­ga gubbar smygtitta på Susanna i badet. Vi som kan vårt Gamla testamente vet att det slutade illa – för gubbarna.

 ??  ?? ÖPPNAR UPP. Michaela Sefferovás nyckelknip­pa öppnar spännande dörrar i Ceverny Kamen utanför Bratislava.
ÖPPNAR UPP. Michaela Sefferovás nyckelknip­pa öppnar spännande dörrar i Ceverny Kamen utanför Bratislava.
 ??  ?? SPEKTAKULä­RT. Vad sägs om grottor och springbrun­nar i vardagsrum­met?
SPEKTAKULä­RT. Vad sägs om grottor och springbrun­nar i vardagsrum­met?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland