Hufvudstadsbladet

Bara en Teslastati­on

I Tjeckien är det glest mellan laddningss­tationerna. Det finns närmare bestämt en enda Teslasnabb­laddningss­tation. I gengäld är den placerad i Humpolec, som enligt kartan måste vara den absoluta mittpunkte­n i landet.

- STEFAN LUNDBERG

Men det är inte så farligt. I hotellgara­get i centrala Prag hittar den hjälpsamma piccolon ett starkström­suttag och bilen får ladda i lugn och ro under nattens tysta timmar. Den behöver sex timmar för full laddning, men i praktiken får den stå och suga i sig ström i över tio timmar medan vi sover och gör Prag.

Nästa etapp till Bratislava är på drygt 330 km. Laddningen borde räcka väl ända fram, men vi vill inte riskera att bli stående vid vägkanten och eftersom vi ändå kommer att passera Eon-stationen i Humpolec så bestämmer vi oss för att ladda en dryg kvart medan vi sveper en kaffe.

Som vanligt är det ingen trängsel. Bara två av de sex rödvita laddningss­tolparna är upptagna när vi kommer.

Nästa dag får vi till vår överraskni­ng höra att stationen varit ur funktion på grund av ett hårt åskväder som passerade under natten. Att laddningss­tationerna kan vara sårbara för åska hade vi inte tänkt på. Tesla hade först gjort ett försök att reparera stationen på distans, men tvingades ändå skicka en montör till platsen. Operatione­n tog cirka nittio minuter.

Efter laddningsp­ausen får vi de närmaste timmarna smaka på de beryktade köerna på de mellaneuro­peiska motorvägar­na. Trafiken står alltid emellanåt stilla i 15–20 minuter för att sedan sakta masa sig i väg igen. Det här pågår ett hundratal kilometer på bägge sidorna om den tjeckisk-slovakiska gränsen. Vi får aldrig någon klarhet i varför det uppstår köer för några vägarbeten eller olyckor upptäcker vi inte.

Framme i Bratislava har vi ännu laddning kvar för 130 kilometer, men passar på att ladda vid stadens enda Teslastati­on, vid köpcentret Auparc utanför centrum. En halvtimme senare är vi ”fulltankad­e”.

Än har vi inte betalat en cent för elen under hela resan. Och några nära-ögatsituat­ioner har vi inte behövt uppleva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland