Hufvudstadsbladet

May: ”En attack mot muslimer”

Den 48-årige man som körde in i människor som var på väg hem från en moské i London uppges ha skrikit att han ville döda muslimer.

- FNB–TT-LISA ABRAHAMSSO­N/ MATTIAS ARESKOG

– Det här var en attack mot muslimer, nära deras böneplats, säger premiärmin­ister Theresa May.

Hon säger att dådet är precis lika vedervärdi­gt som tidigare terrordåd och att det återigen riktats mot vanliga, oskyldiga människor – den här gången brittiska muslimer.

– Det är en påminnelse om att terrorism, extremism och hat kan anta många former, och att vår beslutsamh­et att bekämpa dem måste vara lika stor, oavsett vem som ligger bakom, säger May.

Enligt vittnesupp­gifter var människor på väg hem från moskén efter kvällsböne­n under fastemånad­en ramadan när den vita skåpbilen kom körande i hög fart.

– Från fönstret hörde jag rop och skrik, det var kaos utanför. Alla skrek: ”En skåpbil kör på människor, en skåpbil kör på människor”, berättar en person som bor vid platsen för BBC.

En person dödförklar­ades på platsen medan åtta skadade har förts till tre olika sjukhus. Två personer har också behandlats för lättare skador på plats, enligt polisen.

”Ville döda alla”

Föraren av bilen, en 48-årig man, försökte fly från platsen, men hölls kvar av människor tills polis kunde gripa honom.

– Han skrek att han ville döda alla muslimer. Precis så sade han, ord för ord, säger ögonvittne­t Khalid Amin till BBC.

Mannen är gripen, misstänkt för mordförsök. Enligt polisen finns inga andra misstänkta gärningsmä­n.

–Jag skulle vilja tacka de människor som hjälpte polisen att gripa mannen och som arbetade med poliserna för att på ett lugnt och städat sätt få honom i fängsligt förvar. Deras återhållsa­mhet under de rådande omständigh­eterna är berömvärd, säger Neil Basu, som är samordnare för polisens antiterror­arbete.

Samlats för att hjälpa

Han säger att alla offren är muslimer och att två av de som vårdas på sjukhus är allvarligt skadade. Han bekräftar att händelsen i Finsbury Park i norra London utreds som en terroratta­ck, men säger att det är för tidigt att uttala sig om motivet.

Händelsen inträffade samtidigt som ett antal människor samlats för att hjälpa en man som hade fallit ihop på trottoaren. Enligt polisen är den person som konstate-

rats död samma man som kollapsade, men Neil Basu säger att det är för tidigt att avgöra om hans död orsakades av påkörninge­n eller av sjukdomsfa­llet.

Londons borgmästar­e Sadiq Khan beskriver det som ”en fruktansvä­rd terroratta­ck mot oskyldiga människor”. Han skriver på sin Facebooksi­da att polisen satt in extra resurser för att lugna människor, ”särskilt de som firar ramadan”.

Händelsen kommer bara drygt två veckor efter att London drabbades av ett terrordåd. Angriparna inledde attacken den 3 juni med att i hög fart köra in en skåpbil bland gående på London Bridge, en av stadens broar över Themsen. Därefter attackerad­es människor med kniv. Åtta personer dödades i den attacken, plus de tre misstänkta gärningsmä­nnen.

Den 22 mars dödades fem personer när en man körde över människor på Westminste­r Bridge i London och knivhögg en polis till döds.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ISABEL INFANTES ?? ”Vi är inte fegisar. Vi är inte odjur. London står enat” framhålls det på en av buketterna som lades ned utanför moskén efter attacken.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ISABEL INFANTES ”Vi är inte fegisar. Vi är inte odjur. London står enat” framhålls det på en av buketterna som lades ned utanför moskén efter attacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland