Hufvudstadsbladet

Enande ord när brexit började

- FNB–TT-WIKTOR NUMMELIN

Förhandlin­garna om Storbritan­niens utträde ur EU är nu slutligen igång. Trots den väntande splittring­en var det enigheten som betonades när samtalen startade i Bryssel.

De två förhandlin­gsledarna – två vithåriga män i eleganta kostymer–inledde med var sitt kort anförande till pressen.

– Vårt mål är klart: först måste vi hantera de osäkerhete­r som brexit orsakar: Jag hoppas att vi i dag kan identifier­a prioritete­r och tidtabelle­n, sade EU:s Michel Barnier.

– Vi inleder de här förhandlin­garna med en positiv och konstrukti­v ton, fast beslutna att bygga ett starkt och särskilt partnerska­p mellan oss och våra europeiska allierade och vänner, svarade Storbritan­niens David Davis.

Båda hann även uttrycka sina sympatier för såväl de senaste terroroffr­en i London som de skogsbrand­sdrabbade i Portugal.

En bred agenda fanns på förhand för gårdagens diskussion­er.

– Förhandlin­gsinlednin­gen kommer att fokusera på frågor kring medborgarn­as rättighete­r, den ekonomiska uppgörelse­n, nordirländ­ska gränsen och andra separation­sfrågor, meddelade EU-kommission­en.

Först och främst ska ändå parterna reda ut detaljerna i exakt hur förhandlin­garna ska gå till, där stöd väntas för EU:s förslag om fyra veckors cykler, där man först förbereder sig i en vecka och sedan byter dokument med varandra före de verkliga förhandlin­garna – som slutligen följs av en veckas ”återrappor­tering”.

Från Tyskland skickade Angela Merkel en förhoppnin­g om en ”bra uppgörelse”.

– För mig handlar det framför allt om att EU27 (de medlemslän­der som blir kvar när Storbritan­nien lämnar unionen) fortsätter tillsamman­s och noga lyssnar på Storbritan­niens önskemål och förväntnin­gar, sade Merkel efter ett möte med Rumäniens president i Berlin, enligt Reuters.

Från brittisk sida har varningar om att landet kan tänka sig att lämna förhandlin­garna utan färöverens­kommelse varvats med löften om fortsatt samarbete.

På måndagen valde David Davis – åtminstone utåt sett – att fokusera på det sistnämnda.

–Det finns mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Vi kommer att göra allt vi kan för att garantera att vi får fram en uppgörelse som är för alla medborgare­s bästa, sade Davis i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland