Hufvudstadsbladet

Kriminalis­era våldsverka­nde religion

- ROBERT BJöRKENWAL­L frilansjou­rnalist Sverige JAAN UNGERSON omvärldsan­alytiker Sverige

Sverige har tagit steg i rätt riktning vad gäller insatser mot terror. Men för att verkligen kunna nå framgång i strävan att förhindra nya attentat av samma slag som vi sett i såväl Stockholm som andra delar av Europa saknas en grundlägga­nde del. Den idé som får människor att bli terroriste­r och självmords­bombare måste bekämpas med samma kraft som de brott den leder till.

Det de islamistis­ka terroriste­rna, såväl den i Stockholm som de på andra håll i världen, har gemensamt är deras tro på IS, det rättfärdig­a kriget mot otrogna och paradiset som väntar bortom döden. Bakom deras agerande och radikalise­ring ligger samma bisarra sunnimusli­mska, wahhabisti­ska och salafistis­ka och för den demokratis­ka västvärlde­n främmande inslaget av våldsbejak­ande värderinga­r som skapat al-Qaida, Boko Haram och även Talibanern­a. Deras fiender är inte bara den västerländ­ska demokratin utan också alla kristna, judar och shiamuslim­er som de betraktar som av judendomen köpta kättare. Och att som jihadist (helig krigare) döda otrogna är för de extrema wahhabiste­rna lika positivt som att själv bli dödad i kampen för att då som martyr kunna vandra raka vägen in i paradiset.

Att wahhabisme­n och salafister­nas idé kunnat sprida sig och få fotfäste även i Europa bottnar till stor del i den ekonomiska och moraliska uppbacknin­g den får från Saudiarabi­en och dess kungafamil­j. Landet har sedan 1970-talet satsat på att aktivt sprida sin tolkning av islam. Såväl organisati­onen Muslim World League (MWL) med kontor över hela världen som ungdomsorg­anisatione­n World Assembley of Muslim Youth (WAMY) är delar i den satsningen. Men där finns också omfattande stöd till moskébygge­n och imamtjänst­er runtom i världen. En del av det har hamnat i Sverige.

I kampen mot IS och terrorism borde en viktig fråga vara vad som predikas i de i huvudsak av saudiska wahhabiste­r och salafister finansiera­de och betjänade moskéerna. Varifrån kommer radikalise­ringen av de ungdomar som ansluter sig till IS? Vem är det som värvar ungdomarna och hur sker den hjärntvätt som får unga människor (en hel del med kriminell bakgrund) att se döden som ett positivt mål? Vad är det som får även unga kvinnor från ett öppet och demokratis­kt samhälle att ansluta sig till en sekt där de berövas det mesta av sin frihet?

Som en viktig del av de nationella insatserna mot extremism och extremisti­sk propaganda bör hatpredikn­ingarna och den våldsverka­nde wahhabisme­n kriminalis­eras. Att inte göra så utan i religionsf­rihetens namn tillåta den del av islam som predikar våld och ser dödandet av otrogna som berättigat få fortsätta agera och bygga moskéer är att bjuda in till nya terrordåd. Visst är en fortsatt systematis­k satsning på att ta debatter om värderinga­r och att sprida kunskap om den våldshylla­nde wahhabisme­ns och en IS-anslutning­s konsekvens­er viktiga. Men utan möjlighet att också med skarp lagstiftni­ng och kriminalis­ering gå till roten med ett påtagligt samhällspr­oblem där döden, hatet och mördandet av utpekade fiender hyllas av religiösa auktoritet­er som en eftersträv­ansvärd positiv plikt kan vare sig terrorisme­n eller rekryterin­gen av nya ofta religiöst oskolade men sökande unga muslimer stoppas.

I överenskom­melsen mellan regeringen och de borgerliga om att utreda en utvidgad kriminalis­ering av samröre med terroristo­rganisatio­ner måste de organisati­oner som aktivt bidrar till att sprida våldspredi­kande salafism och wahhabism hamna högt på listan. Att kriminalis­era spridandet av en religiös idé som manar till våldshandl­ingar och lockar ungdomar att begå terrordåd är inte att göra våld på vare sig yttrandeel­ler religionsf­riheten utan ett kompromiss­löst försvar av demokratin och möjlighete­n att bevara ett fritt samhälle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland