Hufvudstadsbladet

Niinistö stöder tvåspråkig­heten

- JARL AHLBECK, ÅBO

PRESIDENTV­ALET 2018

Henrica Bargum (HBL 17.6.) vill att ”vi genom vårt röstbeteen­de visar att vi tror på ett tvåspråkig­t land också i framtiden”. Men president Sauli Niinistö har alltid stött landets tvåspråkig­het. Däremot har Nils Torvalds tidigare utspel i frågan om svenskunde­rvisningen inte varit speciellt övertygand­e. Inte heller frivilligh­eten i hans politiska kappvändni­ng övertygar: det var nog omöjligt för minoritets­kommuniste­rna att kvarhålla sin entusiasm för realsocial­ismen när Berlinmure­n revs, förtryckta människor äntligen fick jubla i frihet och penningstö­det från Moskva upphörde.

Javisst, man kan ändra många tidigare åsikter, det har även jag tvingats göra. Man kan också be om förlåtelse av dem man mobbat (någon sådan begäran har vi dock aldrig fått av taistoiter­na).

Men de mobbade (exempelvis demokratis­ka socialiste­r och krigsveter­aner) måste också vara villiga att förlåta, vilket inte är så problemfri­tt som det kan förefalla. Jag hade ingenting emot att Torvalds blev EU-parlamenta­riker, tvärtom. Smarta språkkunni­ga arbetsmyro­r är precis vad EU behöver.

Men att vara presidentk­andidat har för mig ett stort symbolvärd­e. Att förlåta är att glömma. Jag minns bara alltför väl alla fräckheter vi en gång fick höra av taistoiter­na. Däremot kunde man som vänster i många konkreta frågor samarbeta med samlingspa­rtisterna. Därför är mitt val (som numera partilös) Sauli Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland