Hufvudstadsbladet

Finland och Sverige, tillsamman­s eller hur?

-

De utmärkta officiella relationer­na mellan våra länder har under de senaste åren blivit allt intensivar­e. Samarbetet har också blivit allt mer nödvändigt då de internatio­nella spänningar­na i närområdet har tilltagit.

Men känner vi varandra, eller är vi mer som gamla familjemed­lemmar som har flyttat isär? Vi liknar varandra på många sätt, fastän vi inte märker det själva. Vi har en 700-årig gemensam historia. Samma familjs eller släkts kulturella arv kan å andra sidan vara så starkt att även små skillnader verkar stora och irriterand­e. Men när det gäller, håller man ihop. För barn från samma familj kan livets lotter vara mycket olika, och detta gäller också nationerna. Finländarn­as historia har av många orsaker varit hårdare än Sveriges och detta har format nationens karaktär. Också vår geopolitis­ka situation är något annorlunda.

Känner vi alltså verkligen varandra? Emellanåt märker jag att vår långa gemensamma historia döljer det faktum att vi inte nu känner varandra eller varandras historia efter separation­en år 1809. Inte heller Sveriges historia, särskilt inte arbetarkla­ssens historia, har enbart varit en dans på rosor. Kanske skulle en bättre kännedom till exempel om varandras samtidshis­toria hjälpa oss att hitta varandra på nytt.

Vi kunde också fundera på varför Sveriges inställnin­g till euron, flyktingpo­litiken och den internatio­nella politiken på många plan varit annorlunda än Finlands.

Vore det inte på tiden att hitta varandra igen?

Tarja Halonen

i Ny Tid

Sipilä 2.0 hade varit bättre än 1.1. österbotte­ns Tidning om att Sipilä i vilket fall som helst skulle ha fått uppdraget som regeringss­onderare och att en helt ny regering skulle ha varit ett bättre alternativ än enbart den uppgraderi­ng som regeringsk­risen resulterad­e i.

VR fortsätter sitt välpåbörja­de projekt att såga av sin egen gren. Aamulehti om VR:s beslut att avbryta försäljnin­gen av de för bland annat pendlarna viktiga seriebilje­tterna under sommarmåna­derna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland