Hufvudstadsbladet

Från Arja till Isac när Finland firas i Stockholm

- ANNA SVARTSTRÖM

Det största firandet av Finland 100 år utomlands ordnas i Stockholm. Målet under de tre dagarna i augusti är att visa upp ett modernt land, men också egenheter som kärringkån­k – omdöpt till partnerkån­k – ges plats.

– Sverige är vår närmaste partner, säger Mikael Antell, andreman på Finlands ambassad i Stockholm.

Och därför är det kanske naturligt att det största evenemange­t för att fira hundra år av självständ­ighet utomlands ordnas just här.

Sthlm/Suomi heter festivalen, eller kalaset som arrangörer­na kallar det, som hålls i Kungsträdg­ården i centrala Stockholm den 24– 26 augusti.

Förväntnin­gen är till och med 100 000 besökare. Fokus är på en svensk publik, men också de nästan 700 000 sverigefin­ländarna i första, andra eller tredje generation som bor i landet.

Det är ambassaden som håller i trådarna tillsamman­s med olika samarbetsp­artner. Budgeten går på 425 000 euro, av det är 150 000 euro skattemede­l.

– Vi fokuserar på det nutida och moderna Finland som inte är så känt i Sverige, säger pressrådet Niina Hyrsky.

Över tvåhundra artister uppträder – här ingår också Närpes skolmusikk­år med en stor grupp blåsare. Det blir både finländska och sverigefin­ska artister som Krista Siegfrids, Fork, Alma, Anna Järvinen och Adam Tensta.

Men visst blir det också viss nostalgi och markörer som kanske ibland uppfattas som lite gamla. Som en undersökni­ng nyligen visade associerar många svenskar Arja Saijonmaa med Finland, och hon ska uppträda. Mumintroll­et är också på plats.

Hela tillställn­ingen leds av Mark Levengood och Maria Sid som båda gett sina röster till muminfilme­r.

Det blir även bastu och den udda grenen kärringkån­k som är omdöpt till det mer könsneutra­la partnerkån­k.

– Fokus är på att blicka framåt men vi vill ha med det historiska, Finlands historia men också vår gemensamma, säger Mikael Antell.

Under panelsamta­l diskuteras ekonomi, miljö, litteratur och design med till exempel tidigare svenska utrikesmin­istern Carl Bildt, författare­n Kjell Westö, och teaterchef­en Anna Takanen.

I invigninge­n deltar både president Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio samt Sveriges kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Statsminis­trarna från Finland och Sverige är också på plats en av dagarna.

 ?? / CATA PORTIN
FOTO:HBLARKIV ?? BRETT UTBUD. Isac Elliot hör till de artister som uppträder under STHLM/Suomi-firandet i Kungsträdg­ården i Stockholm.
/ CATA PORTIN FOTO:HBLARKIV BRETT UTBUD. Isac Elliot hör till de artister som uppträder under STHLM/Suomi-firandet i Kungsträdg­ården i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland