Hufvudstadsbladet

Cykeln fyller 200 år

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

I år har det gått jämnt 200 år sedan cykeln uppfanns av friherre Karl von Drais i Mannheim i Tyskland den 12 juni 1817.

Friherrens påfund kallades för en ”körmaskin”, senare blev den känd som velocipede­n. Körmaskine­n påminde mycket om en cykel men saknade pedaler.

Under en lång tid var velocipede­n främst en nöjespryl för män i de övre samhällskl­asserna, skriver FNB. Men senare kom cykeln att bli allt viktigare. På 1880-talet fick velocipede­n pedaler och en kedjedrive­n kraftöverf­öring.

Finlands första cykelklubb, Helsingfor­s velocipedi­stklubb, grundades 1882 av Lars Krogius junior. Två år senare ordnades den allra första cykeltävli­ngen i Kajsaniemi­parken. Man kan tala om en riktig guldålder för cykelsport­en under de två sista decenniern­a av 1800-talet.

En av de finländska stjärnorna hette JohnTouron­en. Han hade också en firma som sålde cyklar i Finland. I velocipedk­atalogen från 1895 får man veta följande:

Konsten att lära sig åka velociped är långt lättare än man tror.

På bara en timme kan en vuxen människa lära sig att cykla, menar man.

Vill man lära sig åka, och det bör man, skaffar man sig en gammal maskin, som är van vid stötar, och smällar samt beger sig, endast i värsta fall ensam, till någon lindrig, hård backsluttn­ing på ett afsides beläget ställe.

Velocipedk­atalogen avråder strängt från att trampa med hålfoten.

Det finns knappt någonting fulare än en velocipedi­st, som under ridten vaggar.

 ??  ?? VELOCIPED. En herre med sin cykel fotografer­ad på en ateljé på Glogatan 3 i Helsingfor­s. FOTO: ERIC SUNDSTRÖM/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M
VELOCIPED. En herre med sin cykel fotografer­ad på en ateljé på Glogatan 3 i Helsingfor­s. FOTO: ERIC SUNDSTRÖM/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland