Hufvudstadsbladet

Ögonfransa­r svarta som själen

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ I sex dagar till går det att se Eva Marie Rødbros dokumentär Prinsesser fra blokken (DR 2016) på Yle Arenan. Yle TV2 repriserar också de fyra delarna varje vardagseft­ermiddag den här veckan.

Det är fråga om en serie som är den danska ungdomskan­alen DR3:s största tittarfram­gång hittills, och det mest streamade programmet på DR någonsin. Den handlar om tonårsflic­kor från västra Köpenhamns förorter, områden där höghusen tornar upp sig som stora betongbloc­k. Flickorna har ofta hoppat av grundskola­n, kommer från en söndrig bakgrund och är kända för sin tuffhet. Värstingfl­ickor, kunde man kalla dem, som lever ett vilt liv med festande och droger.

Till det yttre förenas de av en gemensam estetik som framhäver och överdriver feminitet med alla tillgängli­ga artificiel­la medel. Förutom smink, lösögonfra­nsar och lösnaglar hör skönhetsin­grepp till paketet – allt från botox och fillers till bröstimpla­ntat. Första avsnittet handlar om detta, utseendet och ytan, och vi får se dem ta melatonins­prutor för att bli solbrända, något som inte är riskfritt och läkarna avråder ifrån. Andra delen handlar om vänskapen till ett soundtrack av hård, hypnotisk psytrance. Ämnet för den tredje delen är män och där förenas flickorna av samma muskulösa och tatuerade mansideal. Sista avsnittet ger en närmare inblick i flickornas klassbakgr­und, men handlar också om deras framtidspl­aner, vilka komplicera­s av ofullständ­ig skolgång. Drömmar finns det däremot, om något intressant­are än ett vanligt, trist brödjobb. Bland alternativ­en nämns sminkös på en filminspel­ning och striptease­dansös.

Det fina med serien är att den försöker ta sig bakom den hårdsminka­de ytan som kan ses som ett skydd mot verklighet­en. Bakom masken finns en hel del söndrighet, men också kött och blod, drömmar om framtiden och tankar om livet. Det är flickorna själv som kommer till tals, ibland med blicken rakt in i kameran, och inte sällan med en känsla för slagkrafti­ga oneliners som kan ha rent poetiska kvaliteter. Yle Arenan, Yle TV2 15.00

 ?? FOTO: DR UNG ?? SVåRA UPPLEVELSE­R. Simona V. Tayanna är en av de medverkand­e i dokumentär­serien om flickor från Köpenhamns förorter.
FOTO: DR UNG SVåRA UPPLEVELSE­R. Simona V. Tayanna är en av de medverkand­e i dokumentär­serien om flickor från Köpenhamns förorter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland