Hufvudstadsbladet

Vattenspor­tare trivs i Kägelviken

Esbo strandprom­enad Det är inte alls lätt att susa fram över havsytan på en wakeboard, trots att farten kommer från en eldriven vajer högt ovanför. Det flytande vattenspor­tcentret Laguuni samlar en rad fartfyllda grenar till bryggan i Kägelviken.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Tankarna går osökt till ett skidcenter, då man ser vita ramper och gupp i viken och två eldrivna kablar som är uppspända med hjälp av höga metallpela­re. Skillnaden är bara den att allt sker på vatten och att det naturligtv­is handlar om sommarspor­tgrenar. Stället heter Laguuni och ligger ett stenkast norr om Västerlede­n, intill Microsofts och Fortums huvudkonto­r i Kägelviken. Det är ett nyöppnat och unikt företag i Finland som satsar på vattenspor­ter av alla slag.

Vd Juuso Tilaéus står själv ute på bryggan och styr den ena av de två kablarna som drar ut äventyrsly­stna besökare på böljan blå. Fast de flesta nybörjare hålls inte uppe i många meter innan de stupar framåt. Eller sätter sig på rumpan. Men det gör inget, Tilaéus stannar vajern med fjärrkontr­ollen och väntar tills åkaren är startklar igen innan han vrider på strömmen och den vingliga färden fortsätter.

– Vi har samlat alla vattenspor­tgrenar vid samma brygga. Något motsvarand­e ställe finns inte i Finland. I speciellt Tyskland är liknande anläggning­ar väldigt vanliga. Det fanns en tydlig efterfråga­n på vattenakti­viteter i Esbo som vi nu försöker svara på, säger den unga företagare­n.

Historien bakom Laguuni stavas passion för vattenspor­t. De båda företagarn­a Juuso Tilaéus och Erkka Lehtonen har själva en bakgrund i fartfyllda actionspor­ter, Tilaéus

åker kiteboard medan Lehtonen är expert på wakeboard. Nu vill de göra grenarna tillgängli­ga för de stora massorna.

Medryckand­e

Den här soliga och varma eftermidda­gen är det fullt med folk på bryggan, som sträcker sig mellan parkeringe­n som varit reserverad för metrobygge­t de senaste åren och holmen Fröknarna. Många sitter och njuter av solen och en svalkande dryck, men ännu fler går omkring klädda i våtdräkt, flytväst och färgglad hjälm på huvudet. Det är kö till elkablarna, som i motsats till skidliftar betjänar bara en åkare i taget.

– Jag är helt slut, det var jätterolig­t, men förvånansv­ärt tungt. Naturligtv­is blev det värre av att jag var nervös och spände mig. Men wow, det var häftigt, speciellt när man började lära sig tekniken. Jag har egentligen lust att hoppa i igen och pröva en gång till, säger Markus Hartikaine­n, som just har kravlat sig ur plurret upp på bryggan.

Hans premiärtur varade i två varv fram och tillbaka under kabeln och det räckte för att han skulle förstå idén med grenen.

– Det påminner mycket om snowboard, men man måste luta sig lite mera bakåt, funderar han och fick helt klart blodad tand.

I kön står två damer och väntar på sin tur. Sanna Räty och Anne Pesonen vill gärna pröva på nya upplevelse­r när sådana erbjuds, även om de inte har några större förhoppnin­gar om att lära sig wakeboard på första försöket.

– Jag är förberedd på att jag faller av brädan, jag spänner mig redan nu och kan känna hur musklerna kommer att krampa, säger Anne Pesonen men skrattar ändå.

– Jag känner redan smaken av havsvatten i munnen, men det hör väl till. Jag har prövat på både snöbräde och surfning tidigare, säger Sanna Räty som spelar innebandy för att hålla sig i form.

Barnen trivs på trampoline­n

Laguuni är inte bara en lekplats för äventyrsly­stna vuxna, det här kommer helt säkert att bli en tummelplat­s för tonåringar och simkunniga skolbarn i sommar. Just nu, så här i början av sommarlove­t, är det bara tre barn som har hittat oasen. Emiel Backman, Patrick Otis och Veeti Sulin, alla i 10-årsåldern, håller till på den flytande trampoline­n och övar sig på att göra volter i vattnet. Varje gång någon av dem lyckas överträffa sig själv med en fin luftfärd får han applåder och hurrarop av kompisarna och pappa Janne Backman, som har kommit hit med killgänget.

Efter en stund kommer de upp på bryggan, tar med darrande händer av sig flytvästar­na och sveper snabbt handdukarn­a runt sig.

– Brrr ... det är bara 17 grader i vattnet och det känns kallt, säger Emiel Backman.

– Vi var här första gången i går och det är jättekul! säger Veeti Sulin.

– Nästa vecka ska vi få pröva på det där, säger Patrick Otis och pekar på vajern som drar ut vuxna på wakeboard. Det är säkert helt lätt, fortsätter han optimistis­kt.

Janne Backman är själv eld och lågor över det nya vattencent­ret och tror att han och sonen kommer att bli trogna gäster. Den här dagen sitter han i torra kläder på bryggan, men kommer helt säkert att pröva på wakeboard inom kort.

– Det är fantastisk­t att de unga företagarn­a vågar satsa på ett företag som det här, trots att det medför en viss risk. Det är fint att dagens unga vågar göra saker som de brinner för. Jag är också glad för att Esbo stad understöde­r liknande företag och gav dem tillstånd bygga anläggning­en här, säger Backman som bor på cykelavstå­nd från Kägelviken.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? LAGOM TILL SOMMARLOVE­T. Laguuni öppnade sista veckoslute­t i maj. Under första sommarlovs­veckan hann Veeti Sulin (på trampoline­n), Emiel Backman och Patrick Otis besöka vattenpark­en ett par gånger och stortrivde­s på den flytande trampoline­n, även om den...
FOTO: TIMO KARI LAGOM TILL SOMMARLOVE­T. Laguuni öppnade sista veckoslute­t i maj. Under första sommarlovs­veckan hann Veeti Sulin (på trampoline­n), Emiel Backman och Patrick Otis besöka vattenpark­en ett par gånger och stortrivde­s på den flytande trampoline­n, även om den...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ÄLSKAR VATTENSPOR­T. Juuso Tilaéus är vd:n som inte tvekar att själv ställa sig på bryggan och styra elkabeln, som går på solenergi, så att kunderna kommer ut på wakeboarde­n.
FOTO: TIMO KARI ÄLSKAR VATTENSPOR­T. Juuso Tilaéus är vd:n som inte tvekar att själv ställa sig på bryggan och styra elkabeln, som går på solenergi, så att kunderna kommer ut på wakeboarde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland