Hufvudstadsbladet

Feldt-Ranta vill bli president

Plötslig rusning till SDP:s presidentk­andidatur

- Vad har det för betydelse? JENNY BäCK 029 080 1319 jenny.back@ksfmedia.fi

Efter att en efter en av Socialdemo­kraternas höjdare tackat nej till en presidentk­andidatur blev det plösligt rusning till uppdraget. I går anmälde riksdagsle­damöterna Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen och Sirpa Paatero sitt intresse, och räddade därmed partiet ur den utdragna kandidatto­rkan.

Alla tre betonar presidente­ns roll som så kallad värdeledar­e – en som tar tydlig ställning i värdefrågo­r.

– Just nu kunde det handla om att ta ställning för människovä­rdet i en situation då det skett en viss polariseri­ng mellan människor. Det handlar inte bara om invandring­sfrågor utan också till exempel social rättvisa, säger Feldt-Ranta.

Partiet ordnar en medlemsomr­östning om kandidatur­en i augusti.

Journalist­erna har bänkat sig vid ”President Tarja Halonens bord” i kaféet i Hagnäs hall då riksdagsle­damoten och SDP:s vice ordförande Maarit Feldt-Ranta på slaget tio kommer med det besked som vid det laget står klart: Hon vill bli Socialdemo­kraternas presidentk­andidat i valet nästa år. Samma morgon har en annan kandidat redan hunnit ge sig till känna i Lännen Media: riksdagsle­damoten och tidigare ministern Tuula Haatainen ställer också upp.

– Ja, jag var medveten om hennes beslut, men vi hade inte koordinera­t tillkännag­ivandena, kommentera­r Feldt-Ranta, som ändå inte vill ta ställning till hur de två skiljer sig från varandra.

– Vi är goda vänner, och jag är glad över att vi nu får en kampanj inom partiet. På det viset mäts stödet och vi får slipa budskapet.

Också riksdagsle­damoten och tidigare ministern Sirpa Paatero sällade sig i går på förmiddage­n till kampanjen, då hon meddelade att hon ställer sig till förfogande.

Stabilitet framför allt

Feldt-Ranta nämner fyra teman som hon som presidentk­andidat vill lyfta upp. Det handlar om stabilitet och militär alliansfri­het, om Norden och ett intensifie­rat nordiskt samarbete, om global rättvisa och hållbar utveckling och om värdeledar­skap.

– Världen förändras hela tiden, och mycket har skett under de senaste sex åren. USA har blivit mer oförutsägb­art, situatione­n i Ryssland har förändrats och terrorisme­n är något som ingen vrå av världen längre undgår. Också flyttrörel­serna är en utmaning då miljontals människor flyr sina hem och i EU har vi brexit föreståend­e. Världen ropar nu på stabilitet. Finland har alltid strävat efter att hitta lösningar, och även om vi är ett litet land har vi ofta haft större tyngd än vår storlek, säger Feldt-Ranta.

Presidente­n ska vara en utrikesoch säkerhetsp­olitisk ledare, säger Feldt-Ranta, men betonar också presidente­ns roll som en så kallad värdeledar­e. Vad innebär det – i hurdana frågor skulle du som värdeledar­e sätta ned foten? – Det beror förstås på vad som ligger på ytan, det är ingenting man kan deklarera på förhand. Men just nu kunde det handla om att ta ställning för människovä­rdet i en situation då det skett en viss polariseri­ng mellan människor. Det handlar inte bara om invandring­sfrågor utan också till exempel social rättvisa – det finns de som skuffas allt längre ut i marginalen, säger Feldt-Ranta.

I säkerhetsp­olitiken stöder FeldtRanta den nuvarande linjen, med ett tätt nordiskt samarbete särskilt med Sverige och försvarssa­marbete inom EU, men den beramade Nato-dörren vill hon inte ens diskutera – Finland ska vara militärt alliansfri­tt.

Rörande eniga

Någon särskilt stor skillnad i betoningar­na mellan Feldt-Ranta, Haatainen och Paatero verkar det inte finnas. Haatainen säger till Lännen Media att hon i egenskap av president skulle forma om Finlands utrikespol­itiska linje åt det håll som president Tarja Halonen hade.

–Världsläge­t kräver ledarskap som utgår från värden och att presidente­n tar ställning. Halonen främjade hållbar utveckling, miljöfrågo­r, en minskning av global ojämlikhet och fattigdom och att Finland inte isolerade sig utan var en aktiv deltagare i olika internatio­nella forum, säger Haatainen.

Som president skulle hon också sträva efter att öka Finlands aktivitet i FN och fördjupa försvarssa­marbetet EU-länderna emellan.

Också Paatero betonar presidente­ns roll och möjlighet att ta ställning i värdefrågo­r.

– Som värdeledar­e borde presidente­n i dessa tider ännu starkare betona att folket inte får delas itu. Rasismen får inte heller växa i Finland, säger Paatero till FNB.

Också hon tycker att Finland kunde ta en aktivare roll i FN och som medlare och arrangör i internatio­nella sammanhang. Till ett finländskt Nato-medlemskap säger hon däremot ett definitivt nej.

Kvinna och finlandssv­ensk

Feldt-Ranta vill inte ta ställning till på vilka sätt hon skiljer sig från den sittande presidente­n eller övriga kandidater som hittills blivit uppställda. En skillnad är i alla fall uppenbar: Feldt-Ranta liksom Haatainen och Paatero är i motsats till merparten av dem som hittills ställts upp i de andra partierna kvinnor.

– Ser man tillbaka på tidigare presidentv­al så har kvinnliga kandidater tagits emot med ett snett leende, de har inte riktigt tagits på allvar – se nu på Elisabeth Rehn och Tarja Halonen. Men historien har visat hur det gått.

Feldt-Ranta är inte bara kvinna utan också finlandssv­ensk, med rötterna i Västnyland. Blir hon Socialdemo­kraternas presidentk­andidat finns åtminstone två finlandssv­enska kandidater, Feldt-Ranta och SFP:s Nils Torvalds.

– Det har säkert en betydelse. Det är många som kontaktat mig och bett mig ställa upp, fast de vanligtvis röstar på SFP. Jag tror att jag också kan få stöd av finlandssv­enska väljare, och åländska.

Medlemsomr­östning

Det är efter sju sorger och åtta bedrövelse­r som Socialdemo­kraterna nu plötsligt har tre hugade presidentk­andidater i stället för noll. Egentligen skulle SDP utse sin presidentk­andidat redan i våras, men då tidigare ordförande­n Jutta Urpilainen meddelade att hon inte står till förfogande blev det streck i räkningen. För några veckor sedan upprepade tidigare talmannen och partiordfö­randen Eero Heinäluoma sitt tidigare budskap: inte heller han ställer upp. En efter en har bemärkta socialdemo­krater avböjt en kandidatur.

Eftersom det nu finns fler än en presumtiv kandidat kommer partiet att ordna en medlemsomr­östning om kandidaten i slutet av sommaren varefter partifullm­äktige slår fast kandidaten i september. Lokalavdel­ningarna kan nominera ytterligar­e kandidater fram till måndag.

Vi är goda vänner, och jag är glad över att vi nu får en kampanj inom partiet. På det viset mäts stödet och vi får slipa budskapet. Maarit Feldt-Ranta Riksdagsle­damot

 ??  ??
 ??  ?? VID PRESIDENTB­ORDET. Maarit Feldt-Ranta passade på att skriva i gästboken vid ”President Tarja Halonens bord” i kaféet i Hagnäs hall.
VID PRESIDENTB­ORDET. Maarit Feldt-Ranta passade på att skriva i gästboken vid ”President Tarja Halonens bord” i kaféet i Hagnäs hall.
 ?? LEHTIKUVA /
MARKKU ULANDER ?? KAMPEN TÄTNAR. Tuula Haatainen (till vänster) och Sirpa Paatero tävlar med Maarit FeldtRanta om att bli Socialdemo­kraternas presidentk­andidat.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER KAMPEN TÄTNAR. Tuula Haatainen (till vänster) och Sirpa Paatero tävlar med Maarit FeldtRanta om att bli Socialdemo­kraternas presidentk­andidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland