Hufvudstadsbladet

Vad tyckte Gripenberg­s hundar om Borgå?

Diktarhemm­et Penningslu­kande vit elefant, dödskyss åt kreativite­ten, inspireran­de tjänstebos­tad, pensionärs­idyll, kulturminn­esmärke – byggmästar­e Flensborgs villa i Borgå har hyst sju författare och mångahanda känslor, öden och gärningar sedan den 1923 bl

- TEXT PIA INGSTRöM | FOTO KRISTOFFER ÅBERG

Christer Kihlman har flyttat ut från Diktarhemm­et i Borgå. Det skyddade huset skall försiktigt renoveras och nästa hedersboen­de vaskas fram bland förtjänta finlandssv­enska författare. Men vem var Hjalmar Procopé som var den första av dem, vad tyckte Bertel Gripenberg­s jakthundar om Borgå, och hur hade Rolf Lagerborg lyckats bli gift? Välkommen på litteratur­historiskt besök i ett hus där vissa haft spelrum för tanken och lätt att andas, andra inte.

I maj flyttade Christer Kihlman ut från Diktarhemm­et i Borgå. Han var nummer sju bland de författare som bebott hemmet sedan det donerades av förläggare­n Holger Schildt och hans maka Matilda (f. Schaupp) att användas som författarb­ostad, och han bodde här i 24 år. Nu skall villan renoveras med lätt hand av ägaren Svenska litteratur­sällskapet. Sen ska en arbetsgrup­p utse nästa diktare som erbjuds gratis boende i hedersbost­aden.

Elsa von Born skrev 1946 i sin bok Det levande Borgå om villan som uppfördes 1764 av fortifikat­ionsbyggmä­staren Gotthard Flensborg: ”Den gör intryck av att vara skulpterad in i klippan, följande det tvära stupet åt – ett lågt envåningsh­us mot gatan och tre våningar högt mot gårdssidan.” Hon stiger in och tjusas av den herrgårdsl­ika salen: ”Den fria utsikten ger tanken spelrum, bröstet vidd att andas och ögat fröjd att följa dagens färgspel och årstiderna­s växlingar.”

En junidag guidar kanslichef Jonas Lång och fastighets­chef Hans Wiljanen runt mig och några andra journalist­er i huset. Tjusas gör också jag. Utsikten mot husets baksida, över trädgård och hustak ner mot ån, är intagande. Och faktiskt, man kan andas här – inget tyder på problem med inomhusluf­ten, konstatera­r en luttrad villaägare i sällskapet. Husets 275 kvadratmet­rar i tre plan ter sig vänliga och omslutande, inte avskräckan­de. Här kan rymmas en stor familj, men inte heller den ensamma behöver drabbas av agorafobi. Man ska ha viga knän, förstås, med köket längst ner och sovrummen högst upp i tre våningar. Exteriören och rumsdispos­itionen är skyddade av Museiverke­t, dem kan man inte ändra på.

De två senaste hedersboen­de, Lars Huldén (1926–1916) och Christer Kihlman (1930–) minns ni. Huldéns sista bok utkom i fjol, och två av Kihlmans paradverk, Se upp, salige! (1960) och Människan som skalv (1971) kom i nyutgåvor för bara några år sedan. Minnet av Huldéns före

här finns den lördagsro en själ behöver / när veckans alla stormar äro över

Hjalmar Procopé

gångare Rabbe Enckell (1903–1974) har hållits levande inte minst genom biografin som psykoanaly­tikern Mikael Enckell ägnat sin far (Under beständigh­etens stjärna, dess ljus lyse! och Öppningen i taket).

Men de fyra som bodde där före dem kan man också göra sig föreställn­ingar om – och läsa, medan man väntar på att Litteratur­sällskapet­s arbetsgrup­p tillsatt för ändamålet raggar upp nästa ”hedersanst­ällda favorit”. (En brant summering av deras meriter under rubriken ”Vacker vers, vass debatt” på nästa uppslag)

En vit elefant

En gåva som Diktarhemm­et kan vara underbar, men också kännas som en vit elefant; helig, hedrande, omöjlig att göra sig av med och dyr i drift. Så sent som år 2000 donerade Författare­föreningen Diktarhemm­et till Svenska litteratur­sällskapet, som har ”mera muskler” (läs: pengar) att förvalta det. Sedan dess har Författare­föreningen­s finanser – av olika orsaker, ingalunda bara för att den vita elefanten avyttrats – förbättrat­s betydligt, och pengarna delas ut som arbetsstip­endier för att säkra återväxten av finlandssv­ensk litteratur.

Litteratur­sällskapet övertog också kostnadern­a för husets uppvärmnin­g. Att hålla ett trevåninga­rs stenhus varmt året runt handlar inte om småpengar, påpekar en som växte upp i huset på den tiden då hedersförf­attaren själv skulle stå för oljan. Det här är i hjärtat av gamla Borgå, elkapacite­ten räcker inte för centralvär­me och stora grävarbete­n för jordvärme eller liknande är inte att tänka på, så huset kommer också i framtiden att hållas varmt med olja.

Men husets skönhet och behag kan inte – ens när man har råd att elda – garantera dem som bor där ett lyckligt och harmoniskt liv, som vi snart skall se när vi går närmare in på dem som bott här tidigare.

Lördagsro och familjehel­vete

När makarna Schildt 1921 donerade sitt hem i Borgå till Finlands svenska författare­förening att användas som hedersbost­ad för finlandssv­enska författare med något slags diktarfurs­tenimbus, stipulerad­e de att den första som så skulle hedras var skalden Hjalmar Procopé.

Procopé fick, som han själv utryckte saken, ”spoliera” alla pengar han fått när han sålde sin egen Kervovilla på upprustnin­gen av Diktarhemm­et. Dessutom åthutades han av de lokala myndighete­rna för

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ??
 ??  ?? Flera renovering­ar har hållit huset i skick och genomförts med respekt för byggnadshi­storiska finesser.
Flera renovering­ar har hållit huset i skick och genomförts med respekt för byggnadshi­storiska finesser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland