Hufvudstadsbladet

Heiskanen på väg mot stjärnorna

Ishockey NHL-scouterna dreglar över HIFKbacken Miro Heiskanen – han blir helt säkert vald i den första omgången i NHL-draften.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi NHL:s draft, Chicago, 23–24.6.

Årets NHL-draft kommer att bli en av de bästa någonsin för finländarn­a: fyra fem kan bli valda i den första omgången under midsommare­n. En av dem är HIFK:s backsensat­ion Miro Heiskanen.

– U18-VM höjde verkligen hans aktier, säger Göran Stubb, chef för NHL:s talangscou­ting i Europa.

Under midsommarh­elgen samlas världens mest begåvade sjuttonåri­ngar i Chicago, där NHL ordnar sin årliga talangdraf­t. En av dem: HIFK:s stjärnskot­t Miro Heiskanen.

– Det blir säkert en fin upplevelse, säger Heiskanen som åkt över till Nordamerik­a med sin familj, mamma, pappa och sin trettonåri­ga syster.

– Jag hoppas att jag blir reserverad av ett lag som verkligen behöver mig och vill ha mig.

Heiskanen ligger mycket bra till på alla rankinglis­tor inför NHL-draften. Av allt att döma blir han vald bland de 5–10 bästa.

– Det är fint att de uppskattar mitt spel, säger han.

Strålande i U18-VM

På NHL:s slutliga rangordnin­g ligger Heiskanen fyra av alla europeiska utespelare, men den rankingsli­stan gjordes före U18-VM. Kanadensis­ka TSN har honom som trea i sin sista ranking, medan Hockey News har rangordnat Heiskanen som fyra.

– U18-VM höjde verkligen hans aktier. Han var tvåa i poängligan och turneringe­ns bästa back, säger Göran Stubb, som är chef för NHL:s talangscou­ting i Europa.

– Han är en modern tvåvägsbac­k som är duktig på skridskorn­a.

Sjuttonåri­ngen gjorde en kanondebut i ligan och etablerade sig som HIFK:s bästa back – trots att han missade en del av slutet på säsongen. I U18-VM gjorde han enastående 2+10=12 poäng i 7 matcher när Finland vann VM-silver – framför ögonen på ett hundratal NHL-scouter i Slovakien.

– Han har en mycket bra spelförstå­else. Han förutser problem på isen redan innan de uppstår och hamnar sällan i trubbel, säger Stubb.

Behöver mer styrka

För tio femton år sedan hade det varit otänkbart att en 184 cm lång och 79 kg tung back skulle bli vald i den första omgången i NHL-draften, men tiderna förändras. Ishockeyn har utvecklats i en riktning som kräver snabba händer och fötter.

– Jag har alltid blivit uppmuntrad att spela modigt. Det har varit naturligt för mig, säger Heiskanen.

– Men jag behöver mer styrka. Det är något som jag kommer att satsa på i sommar med min fystränare Jouni Viitanen. På egen hand kör jag mera snabbhetsd­rillar.

Bra spelförstå­else

Spelet i NHL är blixtsnabb­t, spelarna är bäst i världen och rinken är mindre än i Europa. Men Heiskanen trivs bra i liten rink.

– Han har förmågan att spela och alltid ta rätt beslut. När spelet går fort förstår han att chippa bort pucken eller vända snabbt. Det behövs i NHL, säger Antti Törmänen, HIFK:s tränare under den föregående säsongen, till NHL.com.

– Han kan passa från back till back mycket snabbt. Han vet på förhand vad han ska göra när en motståndar­e närmar sig, finta, passa eller skrinna in mot mitten.

Nästa säsong osäker

Heiskanen har redan hunnit träna med HIFK:s nya chefsträna­re AriPekka Selin före sommarpaus­en, men han är osäker över nästa säsong. Han spelar antingen i HIFK eller i Nordamerik­a.

– Det beror på vilket lag som väljer mig i NHL-draften och hur sommaren går. Om allt går väl kan det hända att jag åker över, säger han.

Patrik Laine lyckades utmärkt efter att ha åkt över direkt efter NHLdraften förra året, men han är närmaste ett undantag. Samtidigt hamnade Jesse Puljujärvi i en svår situation, då han blev petad i Edmonton och till slut skickad till farmlaget.

– I HIFK får Heiskanen en stor roll. Han skulle ha nytta av en säsong till i ligan, säger Stubb.

Drömmer om landslaget

En orsak till att stanna i Europa är också möjlighete­n att få pröva vingarna i landslaget. Nya förbundska­ptenen Lauri Marjamäki har inte varit rädd att ta in nya förmågor.

– Det skulle vara fint att få spela i landslaget. Det är förstås också möjligt om allt går bra, säger Heiskanen.

– Mitt största mål för nästa säsong är helt enkelt att utvecklas och förbättra mitt spel.

Draften i Chicago kommer att ha en stor betydelse för Heiskanens karriär. Men oavsett vem som väljer honom och i vilket skede är hans framtid i Nordamerik­a.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
 ??  ??
 ?? Foto: LEHtIKUVa/ MarKKU ULaNDEr ?? NykOmlINg. Miro Heiskanen slog igenom i HIFK under den senaste ligasäsong­en.
Foto: LEHtIKUVa/ MarKKU ULaNDEr NykOmlINg. Miro Heiskanen slog igenom i HIFK under den senaste ligasäsong­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland