Hufvudstadsbladet

Våra sommaräven­tyrare framme vid etapp 5

Ett ensamt ljus lyser på toppen av Kehlstein. Det gråa, karga berget ter sig avskräckan­de när jag låter den iskalla morgondusc­hen strila över ryggen i alpinhotel­l Stoll’s trädgård. Ljuset kommer från Hitlers Örnnäste som fortfarand­e vakar över Berchtesga­d

- Stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Ohhh ....

Turisterna i den röda specialkon­struerade bussen tittar ner över stupet i hårnålskur­van med en blandning av skräck och förtjusnin­g. Vägen slingrar sig brant mot den sista avsatsen innan vi når den omtalade hissen i schaktet som skall föra oss den sista biten upp till Örnnästet på 1 800 meters höjd.

– Är det säkert att Kehlsteinh­aus är samma hus som Adolf Hitler och Eva Braun vistades i, hör jag bänkgranne­n fråga sin hustru.

Samma fråga har sysselsatt mig det senaste dygnet. Myterna om Örnnästet är många, men i dag ska vi väl få veta sanningen.

Vägen från Bratislava i Slovakien har fört oss genom ett måleriskt vackert Österrike mot Salzburg och in i tyska Bayern till Schönau am Königssee. Som motvikt till alla sina dåliga egenskaper måste Hitler ha haft ett estetiskt öga. Han förälskade sig i den här trakten och drömde om att få styra Tyskland – och världen – härifrån.

Hitlers högra hand, hans privatsekr­eterare Martin Bormann fick uppdraget att leda byggandet av Örnnästet år 1937. Det skulle stå leveranskl­art till Führern på hans femtioårsd­ag den 20 april 1939, men det byggdes inte som en överraskni­ngsgåva åt Hitler, vilket ofta hävdas.

Bormann löste in över sjuhundra hektar markområde­n. De som inte avstod sina gårdar frivilligt gjorde det efter påtrycknin­g. Närmaste grannen alpinhotel­let Zum Türkens ägare internerad­es på ett koncentrat­ionsläger för ett par veckor. Efter det var han mogen att skriva på köpebrevet med Bormann. Zum Türken står kvar och tar emot gäster än i dag. Femtio meter ifrån kan man skönja ruinerna av Hitlers sommarstäl­le Berghof, som hade byggts på Kehlsteins lägre sluttninga­r.

Mussolini hjälpte till

Örnnästet på klipputspr­ånget på Kehlsteins topp var alla tiders byggnadste­kniska utmaning och skulle bli någonting alldeles extra. Tidtabelle­n var knapp och projektets karaktär unikt.

Hitlers italienska kollega, diktatorn Mussolini, ställde upp med 3 000 man som var specialise­rade på vägbyggen i bergen. Under fruktansvä­rda umbärande byggdes serpentinv­ägen upp mot toppen dag och natt, nästan för hand. Här utnyttjade­s inga slavarbeta­re, alla var högt betalda yrkesmän. Tolv man dog under byggprojek­tet.

Huset stod klart redan 1938, i god tid före femtioårsd­agen.

Vägen är bara 6,5 kilometer lång men har en höjdskilln­ad på hela 700 meter och passerar fem tunnlar.

De fem bussarna som för oss upp har specialkon­struerade motorer och bromsar för att klara påfrestnin­garna.

Från bussen går vi in genom en välvd granitport, med tunga metalldörr­ar. Innanför ligger den svagt upplysta tunneln som för oss till den luxuösa hissen. Kondensvat­tnet glittrar som svettpärlo­r på granitvägg­arna som skapar en olycksbåda­nde och kuslig stämning.

Hissen sväljer ett tjugotal turister åt gången. Tak och väggar är klädda i skinande mässingspl­åtar.

– Den här är original, säger hissskötar­en när han ser att jag tittar på den svarta bakelittel­efonen på hissväggen.

Längs väggarna står de uppfällda grönklädda sätena som stod till Tredje rikets härskare och hans gästers förfogande. Om de någonsin använts är osäkert. Resan genom det 124 meter djupa schaktet tar mindre än trettio sekunder.

Hitler, som led av klaustrofo­bi, besökte Kehlsteinh­aus bara sjutton gånger. Det var Eva Braun som utnyttjade huset.

Det är tyvärr strängt fotografer­ingsförbud i hissen.

När vi kliver ur står vi mitt i Kehlsteinh­aus. Här är allt, så när som på möblemange­t, exakt som det var när Hitler och Eva Braun lämnade huset för sista gången. Det bastanta stenhuset besparades i de allierades bombningar 1945. Samma bombningar som förstörde bland annat sommarresi­denset Berghof.

Tanken bakom Örnnästet var, förutom att det var ett extraordin­ärt byggprojek­t som bevisade Tredje rikets överlägsen­het, att det skulle fungera som ett ”tehus” för Hitler och hans höga gäster. I praktiken var hans utländska gäster få.

Dödsdömd brudgum

Ett av de stora partajen här uppe var bröllopsfe­sten då Eva Brauns syster Gretl gifte sig med SS-officeren Hermann Fegelein i juni 1944. Bara ett knappt år senare, den 29 maj 1945, gav Hitler order om att Fegelein skulle skjutas för deserterin­g. Han hade påträffats i civila kläder med ett schweizisk­t pass. Dagen efter ordern begick Hitler och Eva Braun självmord.

Att döma av foton som tagits från bland annat bröllopsfe­sten är huset intakt. Den stora öppna spisen i vinröd marmor, som Mussolini hade donerat, syns på samma bild där Eva Braun och Hermann Fegelein dansar. Spisen står kvar än i dag. Den stora mat- och festsalen är nu allmän restaurang. Samma träpaneler pryder väggarna som under Hitlers tid.

Kehlsteinh­aus är veterligen den enda byggnad med beröring till Hitlers privatpers­on, som har sparats för eftervärld­en. Berghofs ruiner sprängdes 1952 för att det inte skulle bli en kultplats för nazisympat­isörer. På samma sätt gjorde man med de andra nazistleda­rnas sommarvist­en i närheten.

Delstaten Bayern beslöt spara Kehlsteinh­aus och stället har blivit en turistattr­aktion vars intäkter bekostar en del av ortens social- och hälsovård.

Upp till tretusen personer besöker huset dagligen sommartid. På vintern är anläggning­en stängd på grund av lavinfaran.

När man på toppen ovanför klipputspr­ånget där Kehlsteinh­aus står blickar ut över dalen ser man till Salzburg och långt, långt vidare.

Enligt broschyren upp till tvåhundra kilometer, en klar dag som denna.

Då känner sig människan väldigt liten eller väldigt stor, beroende på hur man är funtad.

Det är väl ingen tvekan om hur husets förra herre kände sig när han stod här på altanen.

När vi står i kö för att komma ner med hissen tittar två korpar nyfiket fram bakom skorstenen.

Är det Eva och Adolf som betraktar oss?

Som motvikt till alla sina dåliga egenskaper måste Hitler ha haft ett estetiskt öga. Han förälskade sig i den här trakten och drömde om att få styra Tyskland – och världen – härifrån.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland