Hufvudstadsbladet

Finsk flygolycka kan ge nya internatio­nella regler

Det blev inga braskande rubriker efter småplansol­yckan i Vampula i Satakunta i september – men olyckan kan få långtgåend­e följder för flygsäkerh­eten.

-

Olycksutre­dningscent­ralen Otkes kommer nu med internatio­nella rekommenda­tioner på grund av olyckan. De bygger på en bättre helhetsbed­ömning av pilotens hälsotills­tånd.

I olyckan i Vampula drabbades piloten av en hjärtinfar­kt under landningen och planet drev från landningsb­anan ner i ett dike. Piloten och passagerar­en skadades inte i själva avkörninge­n men piloten avled kort därefter som en följd av sjukdomsat­tacken.

Då Olycksutre­dningscent­ralen gick igenom orsakerna till olyckan konstatera­de den att det var fjärde gången den 65-årige piloten drabbades av hjärtinfar­kt. Dessutom hade han några år tidigare fått diagnosen sömnapné.

I läkarunder­sökningarn­a hade sjukdomarn­a inte betraktats som en helhet. Varje hjärtinfar­kt behandlade­s som om den vore den första piloten drabbades av då läkarna bedömde hans förutsättn­ingar att flyga ett plan. Informatio­nen hade inte vidareförm­edlats mellan olika aktörer, och hälosvårds­proffsen och myndighete­rna som varit i kontakt med piloten hade inte haft en helhetsbil­d av hans situation.

Klarnar i höst

Nu har Olycksutre­dningscent­ralen gett rekommenda­tioner till Internatio­nella civila luftfartso­rganisa- tionen (ICAO) och Europeiska byrån för luftfartss­äkerhet (EASA). Centralen rekommende­rar att ICAO kompletter­ar sin manual för luftfartsm­edicin med en riskhanter­ingsmodell för upprepade hjärtinfar­kter. Då det gäller EASA rekommende­rar Otkes omfattande tillägg i luftfartsl­äkarnas utbildning.

– Även om den här olyckan i sig var liten har den gett oss möjlighet att påverka de internatio­nella spelregler­na, säger direktör Veli-Pekka Nurmi vid Olycksutre­dningscent­ralen.

ICAE och EASA beslutar före slutet av september om det blir några åtgärder med anledning av rekommenda­tionerna.

Dessutom har Otkes gett nationella rekommenda­tioner till Kommunikat­ionsminist­eriet och Trafiksäke­rhetsverke­t (Trafi). Ministerie­t rekommende­ras att utvidga anmälnings­plikten om försämrat hälsotills­tånd hos piloter till samtliga hälsomyndi­gheter, inte bara luftfartsl­äkarna, som nu är fallet. Trafi å sin sida uppmanas att ge piloterna mer informatio­n om rättighete­r kopplade till flygcertif­ikatet.

Otkes fynd bygger på Finlands internatio­nellt sett exceptione­lla lag om säkerhetsu­tredning av olyckor och som ger utredarna omfattande möjlighete­r att få uppgifter om olyckspart­ernas hälsotills­tånd.

I till exempel Tyskland hade utredarna inte tillgång till alla uppgifter om flygstyrma­nnen som 2015 med flit flög in ett Germanwing­splan i en bergvägg och dödade 150 människor ombord på planet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland