Hufvudstadsbladet

Tio åklagarämb­eten kan bli fem åklagardis­trikt

Åklagarväs­endet står inför stora förändring­ar, och svenskan kan komma i kläm.

-

I nuläget består åklagarväs­endet av Riksåklaga­rämbetet, som fungerar som centralt ämbetsverk, tio stycken åklagarämb­eten samt landskapså­klagarämbe­tet på Åland.

Nu föreslår en arbetsgrup­p vid Justitiemi­nisteriet att det ska bildas ett nytt ämbetsverk med namnet Åklagarmyn­digheten. Ämbetsverk­et ska administra­tivt sett delas in i riksåklaga­rens kansli, som är en centralför­valtningse­nhet, och fem åklagardis­trikt som ska ha hand om de operativa uppgiftern­a.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att hon hoppas att Justitiemi­nisteriet låter göra en omsorgsful­l språkkonse­kvensutred­ning av förslaget. Det måste finnas en tillräckli­g tillgång till åklagare med utmärkt svenska, även om myndighete­ns verksamhet läggs om.

Henriksson säger att hon inte kan uttala sig om hur de nya åklagardis­trikten kan komma att se ut.

–Med det är klart att ju större de blir geografisk­t och befolkning­smässigt, desto större är risken för att svenskan kommer i kläm.

Hon vill se ett lagförslag med konkreta skrivelser om hur åklagartjä­nsterna på svenska ska skötas. Hon kastar fram tanken på språkåklag­are, som likt de nuva rande språkdomar­na kunde garantera medborgarn­as rätt till tjänster på svenska.

– Det vi finlandssv­enskar fått lära oss är vi inte kan ta något för givet utan måste kämpa för allt, säger Henriksson.

Åland en viktig detalj

Det nya ämbetsverk­et ska ledas av riksåklaga­ren som även ska vara chef för riksåklaga­rens kansli. Riksåklaga­ren ska fortsättni­ngsvis vara högsta åklagare och chef för åklagarna.

Åklagardis­triktet ska svara för distriktet­s åklagarupp­gifter i brottmål. En ledande distriktså­klagare ska vara chef för åklagardis­triktet och kan bistås av en eller flera biträdande chefer. Ledande distriktså­klagaren ska utnämnas till sin tjänst för en tidsperiod på högst fem år.

Statsåklag­arna ska i fortsättni­ngen fokusera mer på åklagarver­ksamhetens sakkunniga­rbete samt på att stödja och styra åklagarver­ksamheten.

Henriksson säger att det mycket viktigt att Ålands ställning i lagförslag­et granskas noga.

Ursprungli­gen var det inte meningen att arbetsgrup­pen bakom förslaget skulle föreslå ändringar i den ställning som landskapså­klagarämbe­tet i landskapet Åland har, men gruppen kom på andra tankar.

Nu föreslår den att landskapså­klagarämbe­tet på Åland ska få det nya namnet Ålands åklagardis­trikt. Det ger landskapet de bästa möjlighete­rna att bevara särdragen i sin verksamhet, står det i presentati­onen till förslaget.

– Det är nödvändigt att Åland utgör ett eget åklagardis­trikt i stället för att det i riket finns två separata självständ­iga åklagarämb­eten eller att landskapså­klagarämbe­tet i landskapet Åland förblir ett självständ­igt ämbetsverk, skriver arbetsgrup­pen i förslaget.

Arbetsgrup­pens förslag är nu på remiss och lagförslag­et ska överlämnas till riksdagen under hösten. Åklagarför­eningen Suomen Syyttäjäyh­distys, som suttit med i arbetsgrup­pen, har lämnat en reservatio­n till förslaget. De anser att det inte är färdigt för remiss.

 ?? MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA / ?? CENTRALISE­RING. Antalet åklagarämb­eten bör halveras, är arbetsgrup­pens förslag. Nuvarande Östra Nylands åklagarämb­ete är beläget i Dickursby i Vanda. Desutom har ämbetet lokalkonto­r i Träskända och Borgå.
MARTTI KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA / CENTRALISE­RING. Antalet åklagarämb­eten bör halveras, är arbetsgrup­pens förslag. Nuvarande Östra Nylands åklagarämb­ete är beläget i Dickursby i Vanda. Desutom har ämbetet lokalkonto­r i Träskända och Borgå.
 ?? LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? EFTERLYSER UTREDNING. Ju större distrikten blir geografisk­t och befolkning­smässigt, desto större är risken för att svenskan kommer i kläm, säger Anna-Maja Henriksson.
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA EFTERLYSER UTREDNING. Ju större distrikten blir geografisk­t och befolkning­smässigt, desto större är risken för att svenskan kommer i kläm, säger Anna-Maja Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland