Hufvudstadsbladet

Finansmini­steriet sällar sig till optimister­na

Finansmini­steriet gör som andra prognosins­titut som väntar sig en ekonomisk tillväxt som är större än på många år. Finlands ekonomi växer i år med 2,4 procent, spår Finansmini­steriet och skriver upp sin aprilprogn­os från 1,2 procent.

-

De tidigare prognosern­a som olika instanser publicerat under våren och försommare­n varierar mellan två och tre procent. Sist var ekonomin lika stark i Finland 2011.

Den tilltagand­e tillväxten för ändå inte med sig någon snabb lindring för de arbetslösa eller för regeringen, vars mål är att få upp sysselsätt­ningen till 72 procent fram till valåret 2019. Finansmini­steriet spår att sysselsätt­ningen stiger till något över 70 procent 2019 tack vare den ökade tillväxten.

– (Den växande sysselsätt­ningen) beror på tillväxten­s struktur. Till en början beror den ekonomiska tillväxten på produktion­stillväxte­n, och därför utvecklas sysselsätt­ningen inte så gynnsamt, säger finansråde­t Marja Paavonen på ministerie­t.

”Konkurrens­kraftsavta­l stimulerar”

Den privata konsumtion­en fortsätter enligt Finansmini­steriet att öka till följd av den förbättrad­e sysselsätt­ningen. Förutsättn­ingarna för export förbättras i takt med den globala efterfråga­n växer och företagens kostnadsko­nkurrenskr­aft stärks.

Även konkurrens­kraftsavta­let gör att tillväxtta­kten blivit snabbare, säger Mikko Spolander, avdelnings­chef för Finansmini­steriets avdelning för samhällsek­onomi.

– Sänkningen av enhetskost­nadena för arbete är en central faktor i bakgrunden. Annars finns inget att tillägga till de tidigare prognosern­a. Konkurrens­kraftsavta­let försvagar den offentliga ekonomins finansiell­a ställning, men på lång sikt börjar sysselsätt­ningen ta sig.

Nästa år väntar ministerie­t att tillväxten avtar eftersom den tilltagand­e inflatione­n minskar på löntagarna­s köpkraft. Åren 2018 och 2019 väntas tillväxten ligga på 1,5 procent.

Finansråde­t Jukka Railavo säger att ministerie­t i sin prognos utgår från att löneförhan­dlingarna i höst leder till måttfulla förhöjning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland