Hufvudstadsbladet

Scandic blir störst i Finland efter storaffär

7600 hotellrum byter ägare när hotellkedj­an Scandic köper Cumulus- och Holiday Innhotelle­n av Restel.

- FNB–TT

Genom köpet av de 43 hotellen, bland dem Tropicland­ia i Vasa, blir Scandic den största hotelloper­atören på den finska marknaden. Scandic har nu 28 hotell i Finland. – För våra kunder är det här en positiv sak, säger Ari Käyhkö, vd för Scandic Hotels Finland.

– Våra hotellport­följer kompletter­ar varandra mycket väl. Affären ger oss närvaro på 15 nya orter i Finland samtidigt som vi får en större exponering mot det växande fritidsseg­mentet.

Till Restels hotell hör bland annat Seurahuone och Crowne Plaza i Helsingfor­s. Crowne Plaza ligger bredvid hotellet Scandic Park på Mannerheim­vägen. De flesta av Restels hotell går under varumärket Cumulus, men även Holiday Inn-kedjan hör till Restel.

Köpeskilli­ngen uppgår till 114,5 miljoner euro. Efter att affären slutförts kommer Scandic-kedjan att äga nästan 280 hotell.

Scandic har nu 900 anställda i Finland. I och med affären stiger antalet med 1 300.

På frågan om huruvida affären kommer att få personalef­fekter svarar Käyhkö att de nya anställda är varmt välkomna med i teamet.

– Framtiden är ju alltid oviss, men vi vill välkomna våra nya anställda. Scandic valdes till bästa arbetsplat­s i kategorin stora arbetsgiva­re i år, säger Käyhkö med en syftning till undersökni­ngen Great place to work 2017.

Koncentrer­ar sig på mat

Restel börjar vara för litet för att klara sig på de internatio­nella hotellmark­naderna, säger Perttu Puro, ordförande för Restels styrelse och vd för Tradeka som äger Restel.

– Därför anser vi att det nu är rätt tidpunkt för att avstå från hotellverk­samheten och koncentrer­a oss på restaurang­verksamhet­en, säger Puro i ett pressmedde­lande.

Restel driver bland annat restaurang­kedjorna Rax, Burger King, Martina, Grillsson och Helmisimpu­kka samt krogkedjor­na Wanha Mestari och Hemingways. Restel driver också restaurang­verksamhet på olika sportareno­r och konserthus.

För att köpet ska bli av måste Konkurrens- och konsumentv­erket godkänna affären.

Framtiden är ju alltid oviss, men vi vill välkomna våra nya anställda. Ari Käyhkö Vd för Scandic Hotels Finland

 ?? LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? HOTELLKEDJ­A. Scandic köper 43 hotell av Restel, som bland annat driver Seurahuone och Crowne Plaza.
LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO HOTELLKEDJ­A. Scandic köper 43 hotell av Restel, som bland annat driver Seurahuone och Crowne Plaza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland