Hufvudstadsbladet

Drycken ur djupet hälls upp

Silverskär på Åland är just nu navet för vinskriben­ter och livsstilsj­ournaliste­r från hela världen. Det är dags att testa och analysera de champagnef­laskor som Veuve Clicquot sänkte ner i vattnet där för tre år sedan.

- FNB–CARIN KARLSSON TITTE TöRNROTH-SARKKINEN

Projektet kallas ”The cellar in the sea”, ”Källaren i havet”, och exakt samma champagne lagras samtidigt i en traditione­ll vinkällare i Reims i Frankrike där Veuve Clicquot har sitt säte. Under tisdagen bärgade man några av de 350 nedsänkta flaskorna för att smaka, analysera och jämföra med den motsvarand­e franska varianten. Ett 40-tal vinskriben­ter och livsstilsj­ournaliste­r flögs till Åland för att utvärdera drycken.

– Vi hjälper till att serva så gott vi kan och vi lånar ut stället kan man säga. Men det är Veuve Cliqcuot som är arrangör, inte vi, säger Kickan Sundblom på konferensö­n Silverskär.

– Det sätter Silverskär på kartan förstås och många av våra besökare har visat intresse för projektet.

Vattnen där flaskorna förvaras tillhör Silverskär. Flaskorna har legat på 43 meters djup i en temperatur på cirka fyra grader.

– Det är 300 vanliga flaskor och 50 magnumflas­kor. Total är det tre olika sorters vin vi har sänkt ner – nonvintage Yellow Label, Vintage Rosé och demi-sec vilket är ett sötare vin, sade källarmäst­aren Dominique Demarville i samband med att flaskorna sänktes ned 2014.

Analys klar i höst

Jippot på Silverskär är en följd av champagnef­yndet som gjordes i ett vrak vid Föglö 2010. Frågan är nu vad man ska göra med flaskorna ur vraket, eftersom justitieka­nslern för tre år sedan påpekade att det inte passar sig att sälja dem. Från den åländska landskapsr­egeringens sida har man hittills hållit tyst om eventuella planer för flaskorna.

I februari transporte­rades en av dem till universite­tet i Reims i Frankrike där Veuve Clicquot bekostar en ingående analys av innehållet. I vintras trodde man att resultaten av analysen kan komma till sommaren – men utbildning­s- och kulturavde­lningens chef Rainer Juslin säger nu att det dröjer till november innan han kan berätta mera.

– Vi fattar beslut beroende på resultatet av analysen. Vår avsikt är att dra nytta av champagnen utan att sälja flaskorna.

Hemlighets­makeriet kring champagnen är också i övrigt stort. Landskapet gav förra veckan Veuve Clicquot tillstånd till ett tillfällig­t lån av en flaska för marknadsfö­ring. Men var flaskan finns just nu avslöjas inte.

– Vi går av säkerhetss­käl inte ut med det, säger Juslin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland