Hufvudstadsbladet

Åklagare i Bryssel: Kunde gått värre

Spikar och gasflaskor fanns i den bomb som en 36-åring från Molenbeek försökte spränga på centralsta­tionen i Bryssel. Utrustning för bombtillve­rkning har hittats i mannens hem.

- NIKLAS SVAHN/TT

Sedan gärningsma­nnen skjutits ihjäl av militär vid 21-tiden i tisdags kväll slog belgisk polis under onsdagsmor­gonen till mot hans hem i den ökända Bryssel-kommunen Molenbeek.

”Han gjorde sannolikt bomben där. Både kemiska substanser och material hittades som kan användas för bombtillve­rkning. Det finns också indikation­er på att den misstänkte hade sympatier för terrorröre­lsen IS”, heter det i ett uttalande från åklagarna.

Gärningsma­nnen var en 36-årig marockansk medborgare, som inte tidigare kopplats till terrorbrot­t. Enligt uppgifter till tidningen La Libre ska han däremot ha varit känd av polisen för diverse narkotikab­rott.

Två smällar

Mannen anlände till centralsta­tionen klockan 20.39 i tisdags och utlöste fem minuter senare en mindre explosion som fick hans väska att börja brinna. Fem minuter senare exploderad­e den igen i en större smäll – men ändå utan nästan några som helst skador i omgivninge­n. Ren tur, konstatera­r åklagarna. – Det kunde ha gått mycket värre. Det är tydligt att han ville orsaka större skador än vad han gjorde, berättar åklagartal­esmannen Eric Van Der Sypt på en presskonfe­rens i Bryssel.

Spikar och gas

Mannen sprang sedan fram till en av de många soldater som patrullera­r järnvägsst­ationen och ropade Allahu Akbar – och sköts omedelbart med flera skott. Senare avled han på plats av sina skador.

Enligt åklagarna bar gärningsma­nnen inte något självmords­bälte. Däremot var hans väska fylld med spik och gasflaskor.

Attacken har inte fått belgiska myndighete­r att justera den redan höga hotnivån i landet.

Dock skulle extra säkerhetså­tgärder vidtas under onsdagens konsert med engelska popbandet Coldplay då runt 50 000 åskådare väntas till Kung Baudouin-stadion.

– Vi tackar militären för deras kallblodig­a och profession­ella agerande. Vi låter oss inte skrämmas av terroriste­rna. Det gäller att leva vidare så normalt som möjligt, medan vi håller oss vaksamma och fortsätter att försvara våra värderinga­r, säger premiärmin­ister Charles Michel på en presskonfe­rens, enligt tidningen Le Soir.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/EMMANUEL DUNAND ?? AVSPäRRAT. Polisen och räddningsv­erket på plats vid platsen där terroriste­n sköts.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/EMMANUEL DUNAND AVSPäRRAT. Polisen och räddningsv­erket på plats vid platsen där terroriste­n sköts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland