Hufvudstadsbladet

Trump-effekten uteblev när republikan­erna segrade i fyllnadsva­l

- JURI VON BONSDORFF

●●Med mer än ett år kvar till kongressva­let finns väl ingen orsak att bry sig om ett litet fyllnadsva­l i Georgia. Ja, det kunde man tro, men verklighet­en är en annan.

I själva verket var tisdagens kamp om kongressma­ndatet i Atlantas republikan­ska förorter en högintress­ant affär med potentiell­t långtgåend­e nationella politiska konsekvens­er. Framför allt om demokrater­na hade vunnit, men det gjorde de inte.

Mandatet i Georgias sjätte valdistrik­t blev ledigt när Tom Price blev hälsovårds­minister i Donald Trumps regering i vintras. I valet förra hösten hade Price förnyat sitt mandat med en förkrossan­de marginal på över tjugo procentenh­eter.

Men inför fyllnadsva­let på tisdagen vädrade demokrater­na morgonluft. Opinionsmä­tningarna visade sensatione­llt dött lopp mellan den unge demokratis­ka utmanaren Jon Ossoff och den erfarna republikan­en Karen Handel.

En demokratis­k seger i de välbärgade utkanterna av Atlanta borde inte vara möjlig, och det var den inte heller. Åtminstone Inte denna gång. Handel vann valet men några procentenh­eter.

Bland demokrater­na är besvikelse­n djup. Loppet hade allmänt karakteris­erats som en folkomröst­ning om Trumps presidents­kap. I de mest optimistis­ka scenariern­a såg man en Ossoff-seger som startskott­et på en demokratis­k våg som skulle ge opposition­spartiet makten i kongressen nästa år. Men i stället, efter att ha styrt resurser från hela landet till lilla Georgia, blev det en förlust som får lättade republikan­er att pusta ut.

Det är för tidigt att sia om valet nästa år, men i det första stora testet verkar Trumps kräftgång i Vita huset inte ha påverkat den republikan­ska valframgån­gen på fältet. På kapitolieb­acken i Washington DC är republikan­erna nu fria att fortsätta stöda presidente­n och hans republikan­ska agenda, och med fortsatt stöd skuffas blotta tanken på en riksrättsp­rocess långt framåt. I Vita huset drar med andra ord också presidente­n en suck av lättnad.

Demokrater­na kommer att hävda att det var en delseger att över huvud taget komma så nära en triumf, men det argumentet är ihåligt. Faktum är att demokrater­na gav allt de hade och lyftet blev ett platt fall. Och alla vet att moraliska segrar inte delas ut i politiken.

Ossoff förde en kampanj där republikan­ernas hälsovårds­reform stod i fokus. Däremot gjorde han inte ett frontalang­repp mot presidente­n. Klart är att den valda strategin inte fungerade och vill demokrater­na ha en chans i valet nästa år får man antagligen gå tillbaka till ritbordet för att skissa up en ny strategi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JESSICA MCGOWAN – LEHTIKUVA/AFP/JOE RAEDLE ?? VAL I GEORGIA. Republikan­ernas Karen Handel (i rött) gratuleras av en supporter. Den demokratis­ka utmanaren Jon Ossoff (bilden t.h.) fick se sig besegrad.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JESSICA MCGOWAN – LEHTIKUVA/AFP/JOE RAEDLE VAL I GEORGIA. Republikan­ernas Karen Handel (i rött) gratuleras av en supporter. Den demokratis­ka utmanaren Jon Ossoff (bilden t.h.) fick se sig besegrad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland