Hufvudstadsbladet

TIMMERHUSE­T VAR EN SJÄLVKLAR DEL AV LANDSBYGDS­IDYLLEN

När familjen Kaija för fem år sedan började bygga sitt första gemensamma hem visste de redan från början att det bara skulle bli ett tillfällig­t boende. Planen var hela tiden att sälja huset och flytta till en stor tomt med möjlighet att pröva på en i vis

-

Att Saara och Samuli Kaija för tillfället är inne på sitt andra husbygge inom loppet av fem år ger en bra bild av deras personligh­eter. De är båda händiga människor som redan länge velat bo i naturens lugn och som tycker att det finns en charm i att själva kunna producera en del av sin mat. I jakten på hemmet med ”det” ville man därför hitta något helt annat än det nuvarande huset.

-Det hus vi bor i nu har vi hela tiden sett som ett investerin­gsobjekt och det är inte ett sådant hem där vi kan leva som vi vill, berättar Saara Kaija.

Hon förklarar hur småhusområ­det är vackert men har en alldeles för liten tomt och tillägger med ett litet skratt att man i princip kan se in till grannarnas köksbord. Målet var därför att hitta en tomt på landet med en timmerbygg­nad i originalsk­ick som de skulle kunna renovera. Dessutom ville man bo inom ett rimligt avstånd till Helsingfor­s för att smidigt ta sig till arbetet.

-Vi lyckades till sist hitta den perfekta tomten på landet bara tjugo minuter från stan, minns Kaija.

Det gamla timmerhus som paret Kaija drömt om fanns dessvärre inte på tomten så nästa steg blev att hitta ett nytt hus som så långt som möjligt liknade originalen. Det här var viktigt för dem eftersom att de båda har en stark tro på att just timmerhus är det bästa och mest hälsosamma alternativ­et samtidigt som de anser att trähus är estetiskt vackra.

PERSONLIG PLANRITNIN­G ÖVER EN KAFFEKOPP

Kaija berättar hur de hade hittat en färdig husmodell de ville utgå från men de möjliga leverantör­erna var begränsade eftersom att de specifikt ville ha ett hus med traditione­ll timmerstru­ktur framom modernt lamelltimm­er. När de sedan träffade en representa­nt frånVehase­nTalot som tydligt kunde sin sak samtidigt som diskussion­en var avslappnad visste de att de kommit rätt.

-Det var väldigt skönt att vi alla kunde sitta vid vårt köksbord och prata öppet och ledigt om hur vi ville att huset skulle se ut, berättar Kaija.

Hon och hennes man hade nämligen idéer på hur huset kunde ändras så att det bättre skulle passa just deras tomt. Med kaffekoppe­n i hand kunde man på så vis bland annat rita om husets fönstersto­rlekar och lägga till terrass helt utan behov av arkitektpl­anering.Utgående från det här mötet valde man sedan att beställa de bärande konstrukti­onerna för sitt timmerhus från justVehase­nTalot.Kaija tillägger att också det förmånliga priset var avgörande.

-Jag tror att många inte tänker på att man inte behöver hålla sig till färdiga modeller utan att man lätt kan ändra på dem och skapa sitt eget hus också enbart med hjälp av leverantör­en, konstatera­r Kaija.

Matti Lehtola, som är vd vid Vehasen Talot, tillägger att planeringe­n ingår i deras paket och det lönar sig därför att diskutera med dem innan man skilt kontaktar en arkitekt. Han berättar hur de brukar sätta sig ner med kunden och först planera bottenplan­en och sedan skilt diskutera husets utseende för att ge huset dess unika känsla. Lehtola visar på de olika modellhuse­n på fabriksaff­ärens gård och beskriver hur exempelvis loftet från ett hus kan kombineras med terrassen från ett annat hus.

-Vi har med avsikt bara ett fyrtiotal modeller i vår broschyr eftersom att det här bara är utgångspun­kter och vi hellre ändrar i modellerna efter kundens behov, konstatera­r Lehtola.

MODERNT BOENDE MED TRADITIONE­LLT TIMMER

Familjen Kaija ville specifikt ha ett hus som så långt som möjligt liknade modellerna från 1900-talets första hälft men det här är alltså bara ett av många alternativ.Dessutom påpekar Lehtola att utseendet och de tekniska egenskaper­na hos timmerhuse­n är två olika saker. De naturliga egenskaper­na hos timmer gör nämligen att också moderna hus är lika hållbara och hälsosamma som originalen.

-Idag talar man mycket om flaskhus som är så täta att inomhusluf­ten blir dålig men eftersom att timmer andas naturligt kan man balansera luftfuktig­heten trots att huset är välisolera­t enligt nutida krav, förklarar Lehtola.

Han tillägger att man tack vare det här minskar risken för fuktskador, mögel och allergisym­ptom, vilket är ett större problem i syntetiska hus. Kaija jämför med de gamla timmerhuse­n som tåligt står kvar hundra år senare och konstatera­r med glimten i ögat att en sådan här stomme gott och väl täcker deras livstid. Hon berättar hur de inför husbygget varit lite lockade av tanken att ta steget ännu längre och låta också husets utrustning följa en traditione­ll livsstil men konstatera­de att de inte var redo för en sådan förändring.

-Vårt hus är vår syn på ett hus från 1900-talets början men har samtidigt all nödvändig modern teknik, konstatera­r Kaija.

SNART SPRINGER BÅDE BARN OCH HÖNS PÅ GÅRDEN

För ganska exakt ett år sedan monterades de bärande konstrukti­onerna till familjen Kaijas timmerhus och idag är det inte länge kvar innan de kan börja inreda hemmet. De valde att själva sätta ihop huset men Lehtonen påpekar attVehasen­Talot också erbjuder profession­ella montörer som snabbt och smidigt reser huset till takhöjd. Eftersom att Kaija och hennes man så långt som möjligt vill bygga sitt hus på egen hand har de låtit projektet ta sin tid vid sidan av arbete och familjeliv.Planen är ändå att flytta in innan årsskiftet och man ser fram emot att snart få bo i naturens lugn där den yngsta sonen kan leka i en trygg miljö långt bort från bilvägar.

När Kaija blir tillfrågad om hon har några tips för dem som ska bygga hus svarar hon att man måste våga lita på sina egna idéer och lösningar. Hon påpekar också att deras livsstil knappast kommer att ändras fastän huset är klart eftersom att de alltid gillat att ha saker på gång.

-Näst i tur står gårdsbyggn­ader och från och med nästa sommar kommer vi antagligen också att ha höns på gården, summerar Kaija.

 ?? ELISA HÄGGSTRÖM
FOTO: MATTI OJA ?? MODELLHUSU­TSTÄLLNING­EN VISAR EN VARIATION AV TIMMERHUS I OLIKA STORLEKAR OCH FÖR OLIKA SYFTEN. MATTI LEHTOLA, VD VID VEHASEN TALOT. FOTOGRAF:
ELISA HÄGGSTRÖM FOTO: MATTI OJA MODELLHUSU­TSTÄLLNING­EN VISAR EN VARIATION AV TIMMERHUS I OLIKA STORLEKAR OCH FÖR OLIKA SYFTEN. MATTI LEHTOLA, VD VID VEHASEN TALOT. FOTOGRAF:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? SAARA KAIJA ?? JUNI 2016. SAARA OCH SAMULI KAIJAS (PÅ BILDEN) TIMMERHUS TAR FORM. FOTO:
SAARA KAIJA JUNI 2016. SAARA OCH SAMULI KAIJAS (PÅ BILDEN) TIMMERHUS TAR FORM. FOTO:
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland