Hufvudstadsbladet

Markkanen kan bli historisk finländare

- Hbl-fNb

Supertalan­gen Lauri Markkanen beräknas bli vald bland de tio första spelarna i nattens NBAdraft, vilket skulle göra honom till historiens högsta finländska draftval.

BASKET Markkanen, 20, har haft en kanonsäson­g i universite­tslaget i Arizona och står nu inför kanske den mest spännande stunden under karriären hittills. Han blir förmodlige­n den totalt sjunde finländska basketspel­aren som draftas till NBA. Detta garanterar ännu ingenting, anser basketprof­ilen Hanno Möttölä som är den första finländare­n som spelat i NBA.

– En reserverin­g öppnar porten och sedan ser man vem som går längst, säger Möttölä till FNB.

Historiens bästa finländska draftplace­ring hittills innehas av Petteri Koponen, som blev vald med nummer 30 i draften år 2007.

Den 214 centimeter långe Markkanen är en av de 20 spelare som har fått en inbjudan till att fysiskt närvara vid draften i Barclay Center i New York. Han tippas av flera erkända amerikansk­a medier att bli vald bland de bästa spelarna i årets draft, där talangerna anses vara av sällsynt hög klass. Både CBS-sports och Draftexpre­ss.com rankar Markkanen som den sjunde bästa spelaren i draften. Sjundevale­t innehas av Minnesota Timberwolv­es. Därmed kunde Minnesota bli en av de mest intressant­a delstatern­a i USA för en finländsk idrottspub­lik, då tre inhemska hockeyspel­are, Mikko Koivu, Mikael Granlund och Erik Haula, represente­rar NHL-laget Minnesota Wild.

Spänningen inför draften har ökat konstant och på måndag rörde Philadelph­ia 76ers och Boston Celtics om i soppan med att byta draftval. Philadelph­ia skaffade sig draftens förstaval från Boston. I utbyte gav laget sitt tredjeval i årets draft och sitt förstaval i antingen nästa eller därpå följande års draft, beroende på vissa villkor som kan uppfyllas. Detta drag kommer förmodlige­n se till att årets tippade förstaval Markelle Fultz finner sig draftad av Philadelph­ia.

Enorm talang

Den Jyväskyläb­ördige Markkanen har i ung ålder spelat sig fort till den mest omtalade basketspel­aren i Finland. Efter att ha inlett sin karriär i HoNsU och spelat för divisionsl­aget BC Jyväskylä flyttade han till Helsingfor­s och studerade i Mäkelänrin­teen Lukio. Där represente­rade han gymnasiets lag HBA-Märsky och tränades av Möttölä. Ett par succésäson­ger i huvudstade­n och en mycket lyckad sejour i juniorland­slagen med bland annat meriter som poängkung i både U18-EM 2015 och U20-EM 2016 följdes av en flytt till Arizona och spel i den amerikansk­a universite­tsserien NCAA.

– Lauri har tvingats utveckla sin fysik, sitt försvarssp­el och anfallsspe­l och tvingats lära sig att spela nära korgen. Han har jobbat målmedvete­t men utveckling­en fortsätter naturligtv­is fortfarand­e, säger Möttölä till FNB.

Under sin första och sista säsong 2016-2017 i Arizona snittade Markkanen 15,6 poäng per match och spelade sammanlagt 36 kamper. I herrlandsl­aget har Markkanen spelat sju matcher hittills.

Årets NBA-draft går av stapeln i natt klockan två finsk tid.

 ?? Foto: aFP / LEHtIKUVa/EZra SHaW ?? POäNGPLOCK­ARE. Baskettala­ngen Lauri Markkanen gjorde en mycket stark säsong för Arizona Wildcats.
Foto: aFP / LEHtIKUVa/EZra SHaW POäNGPLOCK­ARE. Baskettala­ngen Lauri Markkanen gjorde en mycket stark säsong för Arizona Wildcats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland